«Έλληνες θαλασσόλυκοι» στην TV της Αυστραλίας

Αυστραλό επιχειρηματία Πίτερ Πεντζ, τον άνθρωπο που είχε την ιδέα και προχωρά στ

Ο Πίτερ Πεντζ

Περνάει όλα τα καλοκαίρια του στα ελληνικά νησιά, δηλώνει ερωτευμένος με το γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά κυρίως θαυμάζει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Τόσο πολύ που αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους καπετάνιους, τους ναυτικούς και τους ψαράδες της πατρίδας μας! Ο λόγος για τον Αυστραλό επιχειρηματία Πίτερ Πεντζ, τον άνθρωπο που είχε την ιδέα και προχωρά στην παραγωγή της μίνι σειράς με τίτλο «Greek Seadogs» («Έλληνες Θαλασσόλυκοι»)!
Ο δηλωμένος φιλέλληνας γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο εδώ και τρεις δεκαετίες. Πριν από επτά χρόνια μάλιστα πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο, να αγοράσει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και να «οργώσει» τις ελληνικές θάλασσες. Η ιστιοπλοΐα τον έφερε κοντά στο ναυτικό κόσμο της Ελλάδας, από τους κυβερνήτες των μεγάλων φέρι έως τους απλούς βαρκάρηδες των νησιών, που τον καλωσόρισαν στα σκάφη τους αλλά και στις ζωές τους. Τώρα ο Πίτερ Πεντζ θέλει να ανταποδώσει την ελληνική φιλοξενία γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ με στόχο να κάνει γνωστό τον κόσμο των Ελλήνων ναυτικών στο κοινό της Αυστραλίας αλλά και να παρακινήσει περισσότερους συμπατριώτες του να επισκεφτούν τη χώρα μας.

«Είναι ο απόλυτος ναυτικός παράδεισος! Μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί από τον Θεό: «Θα βάλω ένα νησί εδώ, άλλο ένα σε είκοσι ναυτικά μίλια μακριά και μετά άλλο ένα… Είναι τόσο όμορφα διεσπαρμένα» δηλώνει ο κ. Πεντζ για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στο «Νέο Κόσμο».

Όπως εξηγεί, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν εντυπωσιαστεί από τη μεγάλη θαλάσσια παράδοση των Ελλήνων που αποτελούν εδώ χιλιάδες χρόνια έναν ναυτικό λαό. «Η Ελλάδα δεν είναι το ευκολότερο μέρος για να καλλιεργήσεις. Είναι ένας δύσκολος τόπος για να επιβιώσεις και γι’ αυτό οι Έλληνες ζούσαν πάντα από τη θάλασσα και την έχουν κάνει μέρος της ζωής τους» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Και οι Έλληνες αγαπούν τα νερά τους. Πάντα κολυμπούν και πάντα είναι πάνω σε κάποιο πλοίο, ζουν πάνω σε αυτά. Τα πλοία και οι Έλληνες πάνε μαζί, όπως το ζαμπόν με το τυρί!»

Φιλοδοξία του Πίτερ Πεντζ είναι να παρουσιάσει μέσα από το ντοκιμαντέρ του τη ζωή των «Ελλήνων θαλασσόλυκων», δηλ. των ψαράδων, των ναυτικών, των καπετάνιων, ακόμη και των λιμενεργατών που θα διηγηθούν μπροστά στην κάμερα τη δική τους προσωπική ιστορία, τις προκλήσεις της δουλειάς τους και τις περιπέτειές τους. Παράλληλα, στόχος του είναι να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια υφίσταται πλήγμα εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσε η κρίση. «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε και που είναι το κίνητρό μας, είναι ότι η Ελλάδα και τα νησιά έχουν ακόμη μια καρδιά που πάλλεται, είναι ακόμη ζωντανά και υποδέχονται με θερμό χαμόγελο και ανοιχτές αγκαλιές τους τουρίστες» δηλώνει ο κ. Πεντζ.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΥΒΑΡΔΑ

Το ντοκιμαντέρ «Greek Seadogs» θα αποτελείται από πέντε επεισόδια και θα το παρουσιάζει ο ομογενής ηθοποιός Τζορτζ Χουβαρδάς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο παρουσιαστής θα επισκεφτεί σκάφη κάθε τύπου, από μεγάλα πλοία της γραμμής και ταχύπλοα του λιμενικού έως παραδοσιακά καΐκια, και θα επιχειρήσει να «χαρτογραφήσει» και να αναδείξει την καθημερινότητα, τις δυσκολίες, αλλά και τις ξεχωριστές ικανότητες των Ελλήνων ναυτικών.
Ο Πίτερ Πεντζ σημειώνει ότι η επιλογή του Τζορτζ Χουβαρδά για τη θέση του οικοδεσπότη της σειράς δεν ήταν τυχαία. Πέρα από το επικοινωνιακό χάρισμα και το χιούμορ που διαθέτει, ο ομογενής ηθοποιός έχει νησιώτικη καταγωγή (από τη Λέσβο) και πραγματικό πάθος για την Ελλάδα και την ιστορία της.

Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΤΕΡ ΠΕΝΤΖ ΚΑΙ Η (ΕΚΛΕΚΤΗ) ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο Πίτερ Πεντζ γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά εδώ και χρόνια ζει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Επαγγελματικά ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τον τραπεζικό τομέα και υπήρξε αντιπρόεδρος μεγάλης εταιρείας πιστωτικών καρτών. Έπειτα άνοιξε μια πετυχημένη αλυσίδα εστιατορίων στη Νότια Αφρική, ενώ σήμερα διαθέτει και εταιρεία παραγωγής θεατρικών έργων και ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο. Μετακομίζοντας στην Αυστραλία, το 1996, στις επιχειρήσεις του προστέθηκε και μια εταιρεία που επενδύει σε ακίνητα.

Συμπαραγωγός της σειράς είναι ο φίλος του Πεντζ, Φιλ Κίλι. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιτυχημένο στέλεχος του τομέα της πληροφορικής, ενώ διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος Αυστραλίας και Ασίας στην Oracle.

Μεταξύ των συνεργατών του Πίτερ Πεντζ είναι και ο πασίγνωστος στην Αυστραλία δημοσιογράφος Τζον Μάνγκος. Ο Ελληνοαυστραλός παρουσιαστής μετρά τριάντα χρόνια στην τηλεόραση. Για μεγάλο διάστημα υπήρξε ο παρουσιαστής ειδήσεων στο Sky News, ενώ σήμερα εργάζεται στο Seven Network. Ο Τζον Μάνγκος κατάγεται από το Καστελόριζο, το όνομά του οποίου έδωσε στην εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας που διαθέτει (Megisti Media). Τέλος, κομβικό ρόλο στην παραγωγή της σειράς έχουν τρεις νέοι Αυστραλοί, οι Τομ Νίκολ, Τζο Κίλι και Τιμ Σέλερ.

Πηγή: Neoskosmos.com