Τα τελεσίγραφα των Αμερικανών κατά της κυβέρνησης Καραμανλή

Νέα στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ασφυκτικό pressing που άσκησαν οι ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος-Ρωσίας.

Μυστικές συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο αλλά και ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν εκείνη την περίοδο στην κυβέρνηση από τις ΗΠΑ αποκάλυψε η Real news και η Λώρα Ιωάννου. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης μίλησε για τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε -όχι μία, αλλά πολλές φορές- από τον Αμερικανό ομόλογό του Ματ Μπράιζα.

Το γεγονός ότι ο Γ. Βαληνάκης ανήκει στον πολύ κλειστό κύκλο της οικογένειας Καραμανλή φανερώνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τα προειδοποιητικά «sms» να φθάσουν απευθείας στον πρωθυπουργό. «Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας» δήλωσε ο τότε υφυπουργός εξωτερικών.

Επίσης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συνέδεαν την πορεία των εθνικών θεμάτων με την ακύρωση του αγωγού South Stream. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό» είπε ο Ματ Μπράιζα στον Γ. Βαλληνάκη.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ ήταν αφόρητες και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες θα περνούσε ο Ρωσικός αγωγός. Η Real news αποκάλυψε το σχέδιο «αιφνιδιασμού» τριών πρωθυπουργών προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να χάσουν τα ίχνη τους οι ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει προφυλάξεις ώστε να μην τιναχτεί η επικείμενη συμφωνία στον… αέρα. Έτσι, τον Ιούνιο του 2007 οργανώθηκε μυστική τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Ιταλίας – Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ήταν το απόλυτο «καμουφλάζ»! Κώστας Καραμανλής, Σεργκέι Στάνισεφ και Μάριο Πρόντι είχαν συνεννοηθεί να βγουν από το τραπέζι της συνόδου την ίδια ώρα προκειμένου να συναντηθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Πηγή: enikos,gr