Μέρκελ: Μόνο αποτροπιασμό αισθάνομαι – Πούτιν: Βάρβαρο έγκλημα

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στην Βοστόνη και την συμπαράστασή  της προς τις οικογένειες των θυμάτων «αυτής της τρομακτικής πράξης» και  τους τραυματίες, εκφράζει η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, σε  γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Καγκελαρία.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια ύπουλη επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για μια ειρηνική αθλητική εκδήλωση», σημειώνει η κυρία Μέρκελ και εκφράζει την ελπίδα «ο δράστης ή οι δράστες να καταστεί δυνατό να λογοδοτήσουν για αυτό σύντομα».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη και του πρότεινε τη βοήθεια της Ρωσίας στην έρευνα γι’ αυτό το “βάρβαρο έγκλημα”.
Σε τηλεγράφημα που έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, “ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει αυστηρά αυτό το βάρβαρο έγκλημα και εκφράζει την πεποίθηση πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό των προσπαθειών όλης της διεθνούς κοινότητας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν εξάλλου “υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει σε περίπτωση ανάγκης τη βοήθειά της στην έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές”.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της δημοσιοποίησης στις ΗΠΑ της “λίστας Μαγκνίτσκι” που προβλέπει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 16 Ρώσων και απαγόρευση της εισόδου τους στις ΗΠΑ –ως υπόπτων ότι εμπλέκονται στο θάνατο στη φυλακή, το 2009, του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι–, καθώς και δύο Τσετσένων για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ρωσία απάντησε το Σάββατο απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της 18 Αμερικανών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην υπεύθυνοι της φυλακής του Γκουαντάναμο.
Ο Πούτιν έκανε ωστόσο χθες δεκτό ένα σύμβουλο του Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσία με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

NewsIt.gr