$2 εκατομμύρια αγάπης και προσφοράς!

Το εντυπωσιακό ποσό των 205.000 χιλιάδων δολαρίων απέφερε ο ραδιοέρανος που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ για την ενίσχυση της «Φροντίδας».

Επί πλέον, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δολάρια από τη διάθεση των «κλειδιών» με αποτέλεσμα το ποσόν να φτάσει στις $265.000 που αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών. Τώρα αν στο ποσόν αυτό προστεθεί και το ένα εκατομμύριο 815 χιλιάδες δολάρια που άφησε στη διαθήκη του ο ομογενής Μάικλ Κρίζος, στη μνήμη του πατέρα του Κωνσταντίνου Κρίζου (Κυριαζόπουλος), που είναι μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ από συμπάροικο, τότε το συνολικό ποσόν που συγκέντρωσε η «Φροντίδα» ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια δολάρια!

Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη που χαίρει ο οργανισμός στις τάξεις της ομογένειας «η οποία τον στηρίζει γενναιόδωρα εδώ και 36 χρόνια», όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Σάκης Ζαφειρόπουλος, στα εγκαίνια του νέου της γηροκομείου «Άνεση» στο Thornbury. Ενός γηροκομείου με 90 κρεβάτια που θυμίζει «ξενοδοχείο πέντε αστέρων», όπως τόνισαν όσοι το επισκέφθηκαν. Πολυάριθμοι οι ομογενείς που βρέθηκαν στα εγκαίνια του Σαββάτου και όλοι, όπως και οι επίσημοι, μιλούσαν με θαυμασμό για το έργο της «Φροντίδας» και την προσφορά της στην παροικία από το 1976 που συστάθηκε ο οργανισμός.

Ενός έργου που παρουσίασε αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρόπουλος, υπογραμμίζοντας και τις μελλοντικές προκλήσεις για τον οργανισμό και την παροικία όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους ηλικιωμένους.

Το πιο σημαντικό όμως -αλλά και το πιο ακριβό- έργο της «Φροντίδας» έως τώρα είναι τα 18 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στο γηροκομείο «Άνεση». Η νέα πτέρυγα διαθέτει 90 κλίνες και μαζί με τις 30 κλίνες που είχε έως τώρα η χωρητικότητά του ανέρχεται στις 120 κλίνες. Θα δημιουργηθεί δε και ειδικά εξοπλισμένη πτέρυγα, 30 κλινών, για άτομα που πάσχουν από άνοια.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρόπουλος, όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο γηροκομείο «Άνεση» θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης αλλά επέκτασης των εγκαταστάσεών στο Clayton, εκεί όπου κτίστηκε το πρώτο γηροκομείο που τώρα διαθέτει 103 κλίνες και θα προστεθούν άλλες 47! Και, βεβαίως, η «Φροντίδα» διαθέτει γηροκομεία και γηριατρεία στο Σεντ Αλμπανς και το Τέμπλεστοου της Μελβούρνης, αλλά και (συνεταιρικά) στο Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για να λειτουργήσουν αυτά τα ιδρύματα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες άτομα μια και η «Φροντίδα» είναι μη κερδοκοσποπικός οργανισμός, ενώ απασχολεί και 515 άτομα που σύντομα θα γίνουν 600 και έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα αναγνωρίζει η ομογένεια και γι’ αυτό προσφέρει ακόμα και από το υστέρημά της για τα έργα αυτά, ενώ εκατοντάδες είναι οι ομογενείς που προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους.

Γι’ αυτό και για τη διάθεση των «κλειδιών» της νέας πτέρυγας του γηροκομείου «Άνεση» συγκεντρώθηκαν 65 χιλιάδες δολάρια. Τα πρόσφεραν οι Στέλιος Αγγελοδήμου ($5.000 και χάλκινο κλειδί), Αντώνιος Βήτου ($10.000 και αργυρό), Ελένη και Μελίνα Σταμούλη (επίσης $10.000 καθώς μοιράστηκαν το αργυρό), Νίκος Ανδριανάκος ($15.000 και χρυσό) και Ανδρέας Ανδριανόπουλος ($25.000 και πλατινένιο κλειδί).

Η επίσημη εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Ευμένιος, βοηθούμενος από τους ιερείς Ιωάννη Δάγκαρη και Βασίλειο Κουρτέση, ενώ το επίσημο πρόγραμμα των εγκαινίων παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της «Φροντίδας», Γιώργος Λεκάκης. Μεταξύ των ομιλητών, που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον παροικιακό οργανισμό ήταν (εκτός από τον κ. Ζαφειρόπουλο) ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής (και πρώην υπουργός) Μάρτιν Φέργκιουσον, ο πολιτειακός υπουργός Υγείας Ντέιβιντ Ντέιβις, ο πρέσβης της Ελλάδας, Χαράλαμπος Δαφαράνος, και η σκιώδης πολιτειακή υπουργός, Τζένη Μικάκου.

Μηνύματα έστειλαν η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ.  Ανάμεσα στους πολλούς επισήμους ήταν οι βουλευτές, Μ. Βαμβακινού και Λ. Ντ’Αμπρόζιο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, και άλλοι. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας για τη δωρεά του Μ. Κρίζου έκαναν ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δαφαράνος με τον πρόεδρο της «Φροντίδας» κ. Ζαφειρόπουλο και το διοικητικό του συμβούλιο και της αναμνηστικής πλάκας των εγκαινίων του γηροκομείου ο κ. Φέργκιουσον με τον κ. Ντέβις και τον κ. Δαφαράνο. Την κορδέλα του νέου γηροκομείου έκοψε ο κ. Ανδριανόπουλος.

Neoskosmos.com