Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Απριλίου 2013

Η βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου στη Βοστόνη, τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωργκάτζη η οποία ζήτησε έρευνα για φοροδιαφυγή όσων έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή και τα μέτρα που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ρυθμίσεις για δάνεια» γράφει στο κύριο της θέμα πως στο τραπέζι βρίσκονται η επιμήκυνση των δανείων αλλά και η διαγραφή δανείων απόρων μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ και πως σε ανακοινώσεις θα προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Παρασκευή. Αλλού σημειώνει πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε έδωσε αριθμούς που κατεβάζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα 20,7 δις. Η εφημερίδα γράφει επίσης πως 19 ονόματα περιέχει η λίστα των προταθέντων για να στελεχώσουν το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.
«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο « ‘ Ναι’ από Βουλή χρειάζεται το μνημόνιο» πως το πράσινο φως της Βουλής χρειάζεται για να προχωρήσει το μνημόνιο αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση για την Κύπρο, όπως προκύπτει μέσα από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη. Αλλού σημειώνει πως συγκλονισμό ανά το παγκόσμιο προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστόνη των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του τερματισμού του «Μαραθωνίου της Βοστόνης». Εξάλλου αναφέρεται σε κίνητρα που δίνονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χαλινάρι που μπαίνει στα μπόνους με χθεσινή νομοθετική ρύθμιση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Μέτρα σε τρεις πυλώνες» γράφει πως τα μέτρα που αποφάσισε χθες σε πολύωρη συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων, στην προώθηση μεγάλων έργων και προσέλκυση επενδύσεων και στην μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά. Αλλού σημειώνει πως η Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να χαλαρώσουν την πίεση και το κόστος για δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup. Αλλού σημειώνει πως η Γενική Ελέγκτρια και η Βουλή ζήτησαν να ελεγχθούν για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή τα 6 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που φέρονται να έχουν προβεί σε εκροές καταθέσεων εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στο ‘εδώλιο’ θέλουν τον Διοικητή» αναφέρει πως στο «εδώλιο» θέλουν να σύρουν τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας οι κυβερνώντες, οι οποίοι δεν διστάζουν να κινήσουν διαδικασίες χωρίς νομική βάση. Αλλού αναφέρεται πως στο Στρασβούργο εκφράστηκε η δυσφορία του ΑΚΕΛ για τις αποφάσεις του Eurogroup. Επίσης αναφέρεται σε ερωτηματικά που δημιουργούνται για αδήλωτες υψηλές καταθέσεις, σημειώνοντας πως η απομείωση άνοιξε νέα πτυχή στο ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Η Γενική Ελέγκτρια λέει ‘σας το είπα’» σημειώνει τα όσα ανάφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωργκάτζη, σύμφωνα με την οποία οι ανείσπρακτες οφειλές προς το κράτος, περιλαμβανομένων των τόκων και των επιβαρύνσεων, ανέρχονται στο 1,6 δις ευρώ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα που υπάρχει λόγω της ρήξης μεταξύ Κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως μια χύτρα ταχύτητας γεμάτη με εκρηκτικά προκάλεσε τουλάχιστον μια από τις εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 176.

 

 

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)