Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη Μανωλάδα – Τι δήλωσε η Χρυσή Αυγή

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για τη ρατσιστική επίθεση στη Μανωλάδα ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση των μεταναστών. Τα γεγονότα καταδίκασε και η Χρυσή Αυγή.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: “Το περιστατικό  ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα. Σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή. Η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας.
Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια”.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ: “Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί.   Αποτελεί ύβρη για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας”.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: “Οι δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας συνιστούν ένα ακόμα βάρβαρο “επεισόδιο” στην έξαρση της ρατσιστικής βίας και των αντεργατικών πρακτικών που παρατηρούμε τελευταία. Οι τσιφλικάδες της Μανωλάδας και οι εγκληματικές συμμορίες, που τους στηρίζουν, αποτελούν μια ακραία έκφανση ρατσιστικής-αντεργατικής βίας, την οποία όμως συναντάμε κι αλλού. Η Μανωλάδα αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας που ξεκινά από το ότι χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν χαρτιά, συνεχίζεται με την άρση κάθε κρατικής προστασίας των εργαζομένων (ντόπιων και μεταναστών), και καταλήγει στη στοχοποίηση των μεταναστών και την κρατική ανοχή στη ρατσιστική βία. Το Μνημόνιο και η μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης εκκόλαψαν το “αυγό του φιδιού”. Το “φίδι” του φασισμού έχει πλέον βγει πλέον από το “αυγό” του και απειλεί ανοικτά όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.   Είναι στοιχειώδες καθήκον κυβέρνησης, αστυνομίας και δικαιοσύνης να βρουν και να τιμωρήσουν όσους διέπραξαν τις απόπειρες δολοφονίας των μεταναστών. Εξίσου σημαντικό είναι και το να προστατευτούν τα θύματα των επιθέσεων με την παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων. Ωστόσο, οι κάθε λογής “Μανωλάδες” θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όσο οι μετανάστες παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο το κράτος ανέχεται τη ρατσιστική βία, όσο στην αγορά εργασίας ισχύει ο νόμος της μνημονιακής ζούγκλας”.   Τέλος η Χρυσή Αυγή “καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών. Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.   Το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικτρή κατάσταση, με εκατομμύρια λαθρομετανάστες να πλημμυρίζουν τη χώρα, είναι απολύτως υπεύθυνο για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους.   Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!”.

NewsIt.gr