Η αποκαθήλωση των παραδοσιακών ΜΜΕ – Η Βοστώνη «γέννησε» μια νέα μορφή δημοσιογραφίας

Η είδηση για τον πυροβολισμό στο ΜΙΤ και τον θάνατο ενός αστυνομικού μεταδόθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ περίπου στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα 00:30) και όλοι πίστευαν πως επρόκειτο για ένα γεγονός μεμονωμένο που είχε τελειώσει.
Οι αστυνομικοί συντάκτες και οι ρεπόρτερ του CNN και άλλων μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης πήγαν για ύπνο «ήσυχοι»…έχοντας κατά νου μόνο δύο φωτογραφίες υπόπτων για τις βόμβες στη Βοστώνη.
Για 7 ώρες τα περίχωρα της αμερικανικής πόλης κυριολεκτικά φλέγονταν και είχαν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη. Χιλιάδες αστυνομικοί με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων και του στρατού καταδίωκαν δύο υπόπτους που όπως τελικά αποδείχθηκε ήταν οι βομβιστές του Μαραθωνίου.
Όταν οι διαδικτυακές εφαρμογές αντικατέστησαν το τηλεκοντρόλ
Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ακούγονταν πυροβολισμοί, εκρήξεις ενώ οι ύποπτοι τρομοκράτες πέταγαν βόμβες στους δρόμους της πόλης Γουοτερτάουν. Οι κάτοικοι ήταν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους και αναζητούσαν πληροφορίες στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Μάταια όμως!
Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν απόντες. Οι ειδήσεις και οι πληροφορίες διακινούνταν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο ασύρματος  της αστυνομίας της Βοστώνης εξέπεμπε ελεύθερα στο διαδίκτυο και όλοι είχαν πρόσβαση σε αυτό.
«Πώς έζησα τον εφιάλτη στη Βοστώνη, από το σπίτι μου στη Νορβηγία»
Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο μπορούσαν να ζήσουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις…χρήστες του διαδικτύου από τη Νορβηγία ως τη Μέση Ανατολή άκουγαν ζωντανά τους πυροβολισμούς και τους διαλόγους των αστυνομικών.
Όλες οι πληροφορίες ταυτόχρονα ανέβαιναν στο twitter.
Η ενημέρωση ήταν τόσο άμεση που κάποιοι άρχισαν να κάνουν εκκλήσεις να μην μεταδίδονται όλες οι πληροφορίες καθώς αυτό μπορεί να ήταν ακόμα και μοιραίο για την εξέλιξη της καταδίωξης.
Οι αστυνομικοί αντάλασσαν μεταξύ τους μια πληροφορία για ένα ύποπτο σπίτι και σε δευτερόλεπτα μπορούσες να δεις αναρτημένη φωτογραφία του σπιτιού από το Google Map καθώς και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Παρά τις εκκλήσεις οι χρήστες του twitter συνέχιζαν να μεταδίδουν όλα όσα άκουγαν από τον ασύρματο της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να εμφανίζονται και τα περιπαικτικά και ειρωνικά σχόλια για το CNN.
Χαρακτηριστικά περίπου τρεις ώρες αφού η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη και μόλις το αμερικανικό δίκτυο άρχισε να μεταδίδει με το γνωστό breaking news όλα όσα εξελίσσονταν, κάποιος χρήστης έγραψε: «Το CNN τα πηγαίνει καλύτερα. Μόλις ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε πως η πόλη Γουότερτάουν ανήκει στη Μασαχουσέτη . Πολλά ήταν και τα σχόλια που έκαναν λόγο για μια «νέα δημοσογραφία», σχολιάζοντας τον τρόπο και την ταχύτητα κάλυψης των γεγονότων.
Γίναμε ρεπόρτερ του εαυτού μας   
Για όλους όσοι παρακολούθησαν αυτό το γεγονός μέσω των social media σίγουρα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που όμως ελλοχεύει και πολλούς κινδύνους. Κάποιοι εκτιμούν πως πολλές φορές κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα η επιχείρηση της αστυνομίας θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των αστυνομικών, καθώς όλοι ακόμα και οι δράστες μπορούσαν να πληροφορηθούν μέσα από μια απλή εφαρμογή στο κινητό τους τις επόμενες κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Επιπλέον οι πληροφορίες και οι ειδήσεις που μεταδίδονταν κάθε άλλο πάρα διασταυρωμένες ήταν. Και μπορεί στην πλειοψηφία τους να αποδείχθηκαν εκ των υστέρων έγκυρες όμως υπήρξαν και φορές που ήταν τόσο συγκεχυμένες που κανείς δεν μπορούσε να βγάλει άκρη για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Σίγουρα το επόμενο διάστημα στις ΗΠΑ πέρα από τη μεγάλη συζήτηση που θα ξεκινήσει περί τρομοκρατίας αλλά και οπλοκατοχής, θα αναλυθεί εκτενώς και το θέμα Δημοσιογραφία και Social Media.
Πηγή: Newpost.gr