Αγωνία Αβραμόπουλου για την τύχη των δύο Μητροπολιτών

Την αγωνία του για την τύχη των δύο Μητροπολιτών εξέφρασε για άλλη μια φορά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δυστυχώς, οι χτεσινές πληροφορίες που έκαναν λόγο για απελευθέρωση των δύο ιερωμένων δεν επιβεβαιώθηκαν» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και βρίσκεται σε συνεχή αλληλοενημέρωση με τις ξένες κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο ορθόδοξος κόσμος τις εξελίξεις στην υπόθεση απαγωγής των δυο υψηλόβαθμων ορθόδοξων Επισκόπων στη Συρία. 48 ώρες μετά την απαγωγή κανένα σημάδι για την τύχη των δυο ορθόδοξων Μητροπολιτών δεν υπάρχει. Μετά τις λανθασμένες πληροφορίες που είδαν χθες το απόγευμα το φως της δημοσιότητας και τελικά διαψεύστηκαν, όλες οι πλευρές τηρούν πλέον πιο προσεκτική στάση.

Σύγχυση επικρατεί για την τύχη του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του συρορθόδοξου επισκόπου Γιοχάνα (Ιωάννη) Ιμπραήμ, που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα από ενόπλους στη βόρεια Συρία. Η χριστιανική κοινότητα της πόλης εξακολουθεί να μην έχει νέα των δύο ιεραρχών, και παραμένουν ανεπιβεβαίωτες οι αναφορές πως οι επίσκοποι έχουν απευλεθερωθεί.Το πρωί της Τετάρτης, ιερέας της ελληνορθόξης μητρόπολης του Χαλεπίου ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο πως εξακολουθούν να μην υπάρχουν νέα για τους δυο απαχθέντες επισκόπους. «Δεν έχουμε καμία νέα πληροφορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφέθησαν ελεύθεροι» είπε ο ιερέας Γάσαν Ουάρντ.

Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο η πληροφορία ότι ελεύθεροι είχαν αφεθεί ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην επαρχία του Χαλεπίου, όπως ανέφερε η θρησκευτική οργάνωση Oeuvre d’Orient σε ανακοίνωσή της. Κατά την οργάνωση, όπως μεταδίδει το AFP, οι μητροπολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το μεσημέρι της Τρίτης και ήδη έχουν κατευθυνθεί στο ναό του Αγίου Ηλία στο Χαλέπι.Για την απαγωγή των δύο ιεραρχών υπήρξε διεθνής κινητοποίηση με την ελληνική κυβέρνηση, ξένους φορείς αλλά και το Βατικανό να κάνουν εκκλήσεις για την άμεση απελευθέρωσή τους.Σε ό,τι αφορά τους απαγωγείς, σύμφωνα με την επισκοπή στη Συρία, φέρεται να είναι τσετσένοι  τζιχαντιστές.
Πάντως, την είδηση της απελευθέρωσης δεν επιβεβαιώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

΅Αναφορικά με τις πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης περί απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τα έξης:
«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες.
Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.
Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Στο μεταξύ,εικόνες απίστευτης αγριότητας κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στην Συρία λίγη ώρα μετά την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Γρηγορίου Yohanna Ibrahim το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΔΟΓΜΑ» παρουσιάζει βίντεο με τη σωρό του οδηγού του Συρο-Ιακωβίτη Μητροπολίτη, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της απαγωγής έξω από το Χαλέπι.Η εικόνα προκαλεί σοκ, καθώς ο άτυχος άνδρας βρίσκεται νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος κατάφερε να στείλει μήνυμα μέσω του κινητού του σε στενούς συνεργάτες του, καθώς οι απαγωγείς δεν είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα από τους Μητροπολίτες.

Την αποκάλυψη για το μήνυμα έκανε ο πατέρας Ιγνάτιος. «Μας απήγαγαν και μας πάνε σε μια περιοχή κοντά στα Συροτουρκικά σύνορα», ήταν το περιεχόμενο του sms, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Σεβασμιότατου.

ΑΓΩΝΙΑ
Αγωνία για τον μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον επίσκοπο Μαρωνιτών Ιωάννη, που απήχθησαν κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας: Τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιρρίπτουν την απαγωγή σε τρομοκρατικές ομάδες (όρος με τον οποίο αναφέρονται στους αντικαθεστωτικούς) ενώ ο «Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας», η κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι «όλα είναι ανοικτά» για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή.Η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποίησε τον μηχανισμό διεχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ και βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα, όπως ανακοίνωσε.
TO NATO
Διεθνής είναι η κινητοποίηση για την απαγωγή του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επισκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έκκληση για ενότητα προκειμένου να υπαρξει αίσια έκβαση της υπόθεσης απευθύνει στην παγκόσμια κοινότητα το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι έχουν τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανοιχτή γραμμή μαζί του βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο ΠΑΠΑΣ
Στο μεταξύ,ο  Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, οι οποίοι απήχθησαν χθες στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία.Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, «ο Πάπας παρακολουθεί τα γεγονότα με μεγάλη προσοχή και προσεύχεται πολύ για την υγεία και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών».Ο Ποντίφικας απηύθυνε επίσης έκκληση «ο συριακός λαός, χάρη στην δέσμευση όλων, να μπορέσει να δει επιτέλους επαρκείς λύσεις για το ανθρωπιστικό δράμα που περνάει και να παρουσιαστούν στον ορίζοντα πραγματικές ελπίδες για ειρήνη και συμφιλίωση».Η απαγωγή των δύο Μητροπολιτών και η δολοφονία του οδηγού τους την ώρα που πραγματοποιούσαν μια ανθρωπιστική επιχείρηση, «αποτελεί μια δραματική επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης στην οποία ζει ο πληθυσμός της Συρίας και οι χριστιανικές του κοινότητες», πρόσθεσε ο πατέρας Λομπάρντι.«Η Αγία Έδρα ενημερώθηκε για αυτό το νέο πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην αύξηση της βίας τις τελευταίες ημέρες και στην τεράστια επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη» που υπάρχει στην χώρα, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.Newpost.grΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΟ ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ  απήχθησαν από ενόπλους στη κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.Το συριακό SANΑ, που πρόσκειται στο καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ότι οι δύο ιεράρχες απήχθησαν στο Κφαρ Νταέλ από «τρομοκρατική ομάδα». Με αυτόν τον όρο το συριακό καθεστώς αναφέρεται συλλήβδην στους αντικαθεστωτικούς.Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το μέλος του «Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας» Αμπντουλαχάντ Στέιφο απάντησε στο Reuters όταν ρωτήθηκε για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».Ο ίδιος είπε επίσης ότι η απαγωγή έγινε ενώ οι δύο ιεράρχες κατευθύνονταν στο Χαλέπι, έχοντας περάσει από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.Οι διαθέσιμες πληροφορίες υπστηρίζουν ότι νεκροί έπεσαν ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη.Πρώτη απαγωγή χριστιανών ιεραρχώνΟι δυό ιεράρχες είναι οι πρώτοι υψηλόβαθμοι χριστιανοί ιερωμένοι στη Συρία που παγιδεύονται τόσο βαθιά στη βία του εμφυλίου, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 Σύρους σε όλη τη χώρα.Οι χριστιανοί, διαφόρων δογμάτων, στη Συρία αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού.Το καθεστώς Άσαντ, αλαβιτικού «χαρακτήρα» το ίδιο και στην ηγεσία μίας χώρας με πλούσιο μωσαϊκό κοινοτήτων, έχει διασφαλίσει την θρησκευτική ελευθερία στη χώρα.Το ενδεχόμενο ανάδειξης μετά τον εμφύλιο ενός καθεστώτος στο οποίο θα είναι ισχυρές πιο «αυστηρές» μουσουλμανικές ομάδες έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενισχύσει τους πιο ακραίους ισλαμιστές στις τάξεις αντικαθεστωτικών.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την «αμέριστη συμπαράσταση» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης Τζορτζ Σάμπρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ
Θύματα απαγωγής έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο επίσκοπος των Μαρωνιτών Ιωάννης. Η απαγωγή σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Κατά πληροφορίες, νεκροί είναι ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη.
Ειδικότερα,στα χέρια ανταρτών βρίσκεται από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, ο οποίος βρισκόταν καθ οδόν από την Αντιόχεια προς την Συρία.Τον Μητροπολίτη Χαλεπίου είχε παραλάβει ο Συρο-Ιακωβίτης Μητροπολίτης Ιωάννης Αβραάμ ο οποίος είναι γνωστός για την δράση του κατά του καθεστώτος στην Συρία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επικοινωνήσει οι απαγωγείς ούτε με το Πατριαρχείο ούτε με καμία πλευρά.Το νέο μαθεύτηκε από sms που πρόλαβε να στείλει ο ίδιος ο Παύλος σε δικούς του ανθρώπους. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαγωγείς που δεν είναι γνωστό σε ποια ομάδα ανήκουν, δολοφόνησαν τον οδηγό του Συρο-Ιακωβίτη Επισκόπου.Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας κ. Ιωάννη.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr από κύκλους του Πατριαρχείου στη Δαμασκό οι άγνωστοι εκτέλεσαν τον οδηγό και τον διάκονο του Μητροπολίτη.O Μητροπολίτης, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη έπεσε στην ενέδρα όταν το αυτοκίνητό του έμπεινε στη Συρία, προερχόμενο από την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες απήχθη και ο συροϊακωβίτης επίσκοπος Χαλεπίου κ. Γιοχάνα Ιμπραήμ.Αμέσως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Ο πρωθυπουργός και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κινητοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς έρευνας για να εντοπιστούν οι απαχθέντες.