Στο εδώλιο ο Τσοχατζόπουλος – Αγέρωχος ο Ακης – Καταβεβλημένη η σύζυγός του Βίκη Σταμάτη

Σήμερα Δευτέρα ξεκινά στο Εφετείο Αθηνών η δίκη  του Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 ακόμη ατόμων, μελών της οικογένειάς του και στενών του συνεργατών. Όλοι τους κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετέχοντας -σύμφωνα με το κατηγορητήριο-  στην εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μίζες εκατομμυρίων, στο παρασκήνιο των συμβάσεων για τα οπλικά συστήματα ΤΟR-M1 και τα γερμανικά υποβρύχια.

 

Η αίθουσα τελετών του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που επιλέχθηκε γιατί είναι η μεγαλύτερη, ήταν κατάμεστη. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χαιρέτησε έναν έναν δικηγόρους και δημοσιογράφους λέγοντάς τους: «Εγώ είμαι καλά, εσείς;».
Μίλησε με τον Γιάννη Σμπώκο και αγκάλιασε και φίλησε την πρώην λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Την έκπληξη έκανε ένας ηλικιωμένος που τον πλησίασε και τον αγκάλιασε…
Η πλευρά Τσοχατζόπουλου δήλωσε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους τότε υπουργούς του ΚΥΣΕΑ Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και τους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Αθανάσιο Τζογάνη, Μανούσο Παραγιουδάκη και ΝίκοςΚρυονερίτη.
Το δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής για ηθική βλάβη ζητώντας 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο με επιφύλαξη. Το δικαστήριο έχει διακόψει τη διαδικασία για περίπου μία ώρα.
Η ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΟΥΒΑ

Ο πρώην υπουργός έκανε προσπάθεια να μπλοκάρει την έναρξη της δίκης αλλά το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτησή του.

Ο πρώην υπουργός ζητούσε να αναιρεθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη. Οι Αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτησή του αλλά και τον ισχυρισμό ότι η κατάργηση αυτή συνιστά αποκλεισμό των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και έκριναν ότι η κατάργηση αυτή του δικαιώματος άσκησης αναίρεσης δεν είναι αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στο χώρο του Εφετείου έχουν ληφθεί δρακόντια μέτρα ασφάλειας, μέτρα τα οποία θα τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Εχει μάλιστα δημιουργηθεί ειδικό κέντρο Τύπου προκειμένου να εξυπηρετηθούν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες του κόσμου.
Η δικογραφία Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην δικογραφία, ο Ακης Τσοχατζόπουλος:
– Τον Ιούνιο του 1998 αγόρασε μέσω της offshore Bluebell ένα διαμέρισμα 402 τ.μ. στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι αντί 98.430.024 δρχ. ή 288.852 ευρώ.
– Το Νοέμβριο του 1999 αγοράζει μέσω της οφσόρ Torcaso το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έναντι του ποσού των 300.000.000 δρχ. ή 880.411ευρώ.
– Το Νοέμβριο του 1999, μέσω της ίδιας offshore, αγοράζει αίθουσα 964 τ.μ. σε ξενοδοχείο έναντι 600.000.000 δρχ., μιας ακόμη αίθουσας 1.000 τ.μ. στο ίδιο ξενοδοχείο αντί 700.000.000 δρχ. και 22 θέσεις πάρκινγκ στο υπόγειο του ίδιου ξενοδοχείου έναντι 100.000.000 δρχ.
– Το 2.000 αγοράζει μέσω της Torcaso του ακινήτου στην Κομνά Τράκα αντί 240.000.000 δρχ.
– Το 2004 αγοράζει με εικονικό συμβόλαιο από το Νίκο Ζήγρα ένα ακόμη διαμέρισμα στην Κομνά Τράκα 142 τ.μ. έναντι 20.824.000 δρχ.
– Τον Ιούλιο του 2007, με τη βοήθεια του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαχπατζίδη και της εταιρείας του GDS, προβαίνει στην αγορά ποσοστού18,039% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με πολυώροφη οικοδομή στην οδό Τσιμισκή 41 στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγους μήνες αργότερα προβαίνει στην αγορά ποσοστού 17,74% εξ αδιαιρέτου του ίδιου οικοπέδου μαζί με την οικοδομή.

 

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, μέσω κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και οι Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Νικόλαος Ζήγρας, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Ταλίτα Τσεκούρα, Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κων/νος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο “ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Νίκος Ζήγρας πραγματοποιούσαν σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, για τη μεταφορά της παράνομης περιουσίας στην Ελλάδα, με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες και με διάφορους ενδιάμεσους δήθεν δικαιούχους (τους υπόλοιπους κατηγορούμενους).” Μεταξύ των δικαιούχων αυτών είναι και οι εταιρίες BLUEBELL, P & A, TORCASO, MORELIA, NOBILIS κλπ μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω επενδύσεων, ακινήτων κ.ο.κ
Στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο επίσης περιγράφονται με λεπτομέρεια οι ρόλοι του κάθε κατηγορούμενου στην υπόθεση, ως ενορχηστρωτής της οργάνωσης πάντως και πραγματικός ιδιοκτήτης των εξωχώριων εταιριών- ¨πλυντηρίων” περιγράφεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός αναμένεται να αρνηθεί τις κατηγορίες.
Πηγή: Newpost.gr