Κυπριακός Τύπος: 23-4-2013

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους της ως πειραματόζωο για να εφαρμοστεί η θεωρία του κουρέματος των καταθέσεων, τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, η παραίτηση του πρώην δικαστή Παναγιώτη Καλλή από την Ερευνητική Επιτροπή, οι προσπάθειες διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η υπόθεση Λούτσιου και το νέο μακελειό στη Ρωσία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Μήνυμα Ομπάμα στον Αναστασιάδη”, γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εκδήλωσε χθες το ζωηρό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, στέλνοντας μήνυμα μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο, John Koenig, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι παραμένει δεσμευμένος και προσηλωμένος στις κατά καιρούς διακηρύξεις του για λύση του κυπριακού στη βάση ομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι “αποφύγαμε τη στάση πληρωμών, τελωνεία και ΦΠΑ μάζεψαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε υπουργική σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι το αργότερο σε 2,5 χρόνια απομακρύνονται τα διυλιστήρια στη Λάρνακα.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Παραίτηση Καλλή από τη Διερευνητική Επιτροπή”, γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην δικαστής Παναγιώτης Καλλής, ο οποίος συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή μαζί με τους Γιώργο Πική και Ανδρέα Κραμβή (που αντικατέστησε τον Γιαννάκη Κωνσταντινίδη) υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έξι άνθρωποι περιλαμβανομένων δύο κοριτσιών ηλικίας 14 και 16 χρόνων, σκοτώθηκαν χθες στο Μπελγκοροντ της νότιας Ρωσίας από τα πυρά άνδρα που σύμφωνα με τις Αρχές είναι πρώην φυλακισμένος. Αλλού γράφει ότι νέο βραχυκύκλωμα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών δημιουργεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, βάσει της οποίας κρίνεται ως παράτυπη η κρατική ενίσχυση υπό τη μορφή δανείου.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Χαράτσι ακινήτων για όλους” και γράφει ότι φορολογείται όλη η ακίνητη περιουσία κλιμακωτά από 0,4% μέχρι και 1,8% στη βάση των τιμών του 1980 για τα έτη 2013 και 2014. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει αύριο από το Υπουργικό την πρότασή της. Αλλού γράφει ότι το ΕΔΑΔ με απόφαση του υιοθετεί πλήρως την τουρκική πολιτική, αμφισβητώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια της νήσου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα περιουσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “πρότειναν 14, δέχτηκαν οι πέντε για το Δ. Σ. της Τράπεζας Κύπρου”.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αλχημείες για επιδότηση”, γράφει πως οι ξενοδόχοι κουβάλησαν από το εξωτερικό εκατοντάδες εργαζόμενους και ότι η Κυβέρνηση έκοψε και έραψε τα σχέδια στα μέτρα των ξενοδόχων, αγνοώντας παντελώς τις συντεχνίες. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε διάσκεψη Τύπου στην Αθήνα, ότι “η τρόικα μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων και σε άλλα ζητήματα όπως το Κυπριακό και το φυσικό πλούτο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη θέση του ΑΚΕΛ ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε μνημονιακά πλαίσια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο “Ο Πρόεδρος επιτίθεται για το πακέτο διάσωσης”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους της ως πειραματόζωο για να εφαρμοστεί η θεωρία του κουρέματος των καταθέσεων ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε έλλειψη αλληλεγγύης από τους εταίρους έναντι της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, σύμφωνα με μελέτη, στο ΗΒ ποσοστό 65% ιδιοκτητών σκύλων πολύ πιθανόν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους στα σκυλιά τους παρά στους συντρόφους τους. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι δεν πρέπει να διώκεται κάποιος για πολιτικές θέσεις ή για πολιτικές απόψεις τις οποίες διατυπώνει, προσθέτοντας πως σε αυτό στοχεύει ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τους όρους εντολής που έχει ετοιμάσει και με τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος μεθοδεύει τα πράγματα στη διερευνητική επιτροπή.

cna.org.cy