Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για χρέη, χαράτσι και Δημόσιο

Ανατροπές στη ζωή των πολιτών θα φέρουν οι περισσότερες από 100 σελίδες διατάξεων και πάνω από 150 σελίδες συνοδευτικών εγγράφων, που κατατίθενται  απόψε το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ έως την Κυριακή.

Απολύσεις υπαλλήλων από φορείς που κλείνουν
Σύμφωνα με το «Έθνος», οριστικά εκτός Δημοσίου θα βρεθούν οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου-σκούπα που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργηθούν. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη από τον νόμο 4093/2012 ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η κυβέρνηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στον προσδιορισμό των φορέων που θα καταργηθούν άμεσα πιθανότατα τις επόμενες ημέρες με στόχο να απομακρυνθούν από το δημόσιο 1800-2000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, ο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνει «παράθυρο» προκειμένου να αλλάξουν νομική μορφή νομικά πρόσωπα τα οποία θα κριθούν ότι δεν μπορούν να ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Μανιτάκης σε όλα τα υπουργεία για την καταγραφή των φορέων του Δημοσίου αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πρέπει να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους.
Αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα για τους καθηγητές
Αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως για όλους τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μείωση στις αποδοχές των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία – μόνο για τις περιπτώσεις που δεν συμπληρώσουν το προβλεπόμενο ωράριο- προβλέπονται επίσης στο πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, οι ώρες διδασκαλίας για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ θα είναι 23 (από 21 που ισχύει σήμερα) αν έχουν ως έξι χρόνια υπηρεσίας, 21 ώρες (από 19) αν έχουν από 6 ως 12 χρόνια υπηρεσίας και 20 ώρες (από 18) για αυτούς που έχουν πάνω από 12 έτη υπηρεσίας.
Ο νέος νόμος για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Το «χαράτσι» θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός τιμής αντικειμενικών τιμών, καθώς οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους θα αυξηθούν αισθητά αφού από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν για το τέλος του 2012, θα αναπροσαρμοστούν για να αυξομειωθούν με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκουν.
Μέχρι 100 δόσεις για χρέη έως 5.000 ευρώ Μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με την τελική νομοθετική ρύθμιση για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών η εξόφληση μπορεί να γίνει και σε 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων από 25% έως και 50% ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής.
 NewPost.gr