Κυπριακός Τύπος: 27/4/13

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, μετά την έκδοση νέου διατάγματος από το Υπουργείο Οικονομικών κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεσης του Μνημονίου στη Βουλή, η οποία συνέρχεται εκτάκτως για το θέμα τη Μεγάλη Τρίτη, οι σχέσεις Κυβέρνησης-Κεντρικής Τράπεζας, το «Ταμείο Αλληλεγγύης» που συστάθηκε με απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού για στήριξη δυσπραγούντων, αλλά και το δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε δύο νέους από τη Γαλάτα, ενώ τρίτος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Με τίτλο «Το μεγάλο τεστ για την ομαλοποίηση» η «Αλήθεια» γράφει ότι φέρνουν σημαντικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς της διακίνησης κεφαλαίων τα διατάγματα που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελώντας ουσιαστικά το μεγάλο τεστ για την ομαλοποίηση της κατάστασης στις συναλλαγές. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης του Δημήτρη Χριστόφια μοίρασε μεγάλα ποσά παραμονές των προεδρικών εκλογών σε δυσπραγούντες, σωματεία και οργανισμούς. Ακόμη αναφέρει ότι ο Τάκης Αράπογλου είναι επικρατέστερος για την προεδρία της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Οξυγόνο ζωής οι χθεσινές χαλαρώσεις» γράφει στο κύριο θέμα της ότι χαλαρώνει η «θηλιά» γύρω από τη μισοπνιγμένη οικονομία μετά τις σημαντικές χαλαρώσεις στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που περιέχονται στο 10ο διάταγμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν θα επανέλθει το Σχέδιο Ανάν. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις επικρίσεις των Γερμανών Φιλελευθέρων κατά του Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχέση με τον ELA της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Σημαντική άρση περιορισμών» γράφει ότι λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στη διεξαγωγή μεγάλων επιχειρηματικών συναλλαγών ξένοι που δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου, δίνουν τα δύο διατάγματα του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ επιτρέπεται η χωρίς μετρητά διακίνηση χρημάτων μέχρι 1 εκ. ευρώ ανά συναλλαγή για αγορά εντός της Δημοκρατίας. Ακόμη, γράφει ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα έστειλαν υπογεγραμμένο το μνημόνιο στις Βρυξέλλες, ενώ η Βουλή συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη για να το εξετάσει. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Ντάουνερ εξισώνει τη Δημοκρατία με το ψευδοκράτος.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Νομικά προχωρεί η Κ. Τράπεζα», γράφει ότι νερό στο κρασί του φαίνεται ότι βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τον Πανίκο Δημητριάδη, ενώ αγκάθι στις σχέσεις παραμένει η απόφαση για ανάκληση του διορισμού του Υποδιοικητή, με την Κεντρική να προχωρεί – σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα – νομικά για ανάκληση της απόφασης. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει για εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα για ψήφιση του μνημονίου. Αλλού γράφει ότι η οικονομική εκστρατεία απέφερε στην Ομόνοια 2,5 εκ ευρώ, ενώ το σωματείο χρειάζεται άλλα 3,5 εκ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «ΔΝΤ, ΕΚΤ συγκρούονται για την λιτότητα» γράφει ότι το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να περιέλθει η Ευρώπη σε ύφεση ενώ η ΕΚΤ αντιτίθεται σε καθυστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή. Ακόμη αναφέρεται στην διαμαρτυρία ομάδας 20 περίπου πολιτών έξω από τη Βουλή, όπου έστησαν τη «σούβλα της αφύπνισης» και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μνημόνιο. Επίσης γράφει ότι ο Κύπριος ηθοποιός Ιωάννης Χαραλάμπους θα παίξει στη βρετανική σειρά εποχής “Downton Abbey” του ITV.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο θέμα της για «Συγκάλυψη κακοποίησης φιλάθλων της Ομόνοιας», ενώ κάνει αναφορά σε μαρτυρίες ότι φίλαθλοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία μετά το παιχνίδι με την Ανόρθωση και κακοποιήθηκαν με γκλοπ. Αλλού γράφει για «κούρεμα» και στην ΑΟΖ, καθώς η Κύπρος χάνει το στήριγμα της Ρωσίας. Επίσης αναφέρει ότι είναι «φως φανάρι» οι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» τιτλοφορείται «10+1 λάθη σε 50 μόνο ημέρες» της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και αναφέρεται μεταξύ άλλων στον διορισμό Μιχάλη Σαρρή, την αποδοχή της πρότασης για το κούρεμα και την υπέρμετρη αισιοδοξία για προστασία από «φίλους». Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό κείμενο του μνημονίου, ενώ υπάρχει πρόνοια ότι η Κύπρος θα καταβάλει πέναλτι 100 εκ. ευρώ σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής της 20ετούς δανειακής σύμβασης. Επίσης, αναφέρεται στο τροχαίο δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε δύο νεαρούς από την Γαλάτα, ενώ τρίτος νεαρός είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” με τίτλο «Χαλάρωσαν οι περιορισμοί» γράφει ότι με την χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, μη-κάτοικοι Κύπρου αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ενώ διασφαλίζεται ότι οι κάτοικοι Κύπρου θα μπορούν να εμπορεύονται πιο ελεύθερα. Αλλού, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πάει για ψήφιση στην Βουλή, αν και είναι πιθανές κάποιες τροποποιήσεις. Επίσης γράφει ότι υπάλληλοι του Κτηματολογίου κατηγορούνται για διαφθορά.