“Όλοι πετούν προς την Ελλάδα»

Την προσωρνή έξοδο από το ευρώ των ασθενέστερων υποστηρίζει ο οικονομολόγος Χ.Β. Ζιν. “Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ”. 40% αύξηση του ελληνικού τουρισμού φέτος. Ρεκόρ αφίξεων από Γερμανούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, τάσσεται υπέρ μιας νομισματικής ένωσης των ισχυρών και ζητά μεγαλύτερες θυσίες από τους καταθέτες και τις τράπεζες.

«Σφάλμα οι χώρες του νότου στο ευρώ»

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν

Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ότι μια προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη των οικονομικά ασθενέστερων χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνέβαλε στην ενίσχυση του ευρώ, και τονίζει ότι «εάν η Κύπρος αποχωρούσε σήμερα από το ευρώ, αυτό δεν θα είχε καμία δραματική συνέπεια». Ερωτώμενος σχετικά με τη θέση του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γερμανίας από το ευρώ, σημειώνει ότι τα επιχειρήματά του είναι λογικά και εκτιμά ως οικονομολόγο τον εκ των ιδρυτικών στελεχών και εκπρόσωπο του κόμματος Μπερντ Λούκε, αλλά τονίζει ότι εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, το οποίο υπερασπίζεται ως νόμισμα των ισχυρών χωρών της Ευρώπης. «Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ ότι μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ» σημειώνει.

Θετικά τα σημάδια για τον τουρισμό

Θετικές προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό από τη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Τίτλος του άρθρου «Όλοι πετούν προς την Ελλάδα». Για φέτος αναμένονται 17 εκ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. θα είναι Γερμανοί, αριθμός ρεκόρ.

Πρώτοι σε αφίξεις οι Γερμανοί

Ο δημοσιογράφος συνομιλεί με τον επικεφαλής του ταξιδιωτικού γραφείου Attika -Reisen, Μιχάλη Καραβά, ο οποίος δηλώνει ότι οι κρατήσεις είναι κατά 40% αυξημένες σε σχέση με το 2012 και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα βιώνει μια αναγέννηση ως προς τη ζήτηση από τους Γερμανούς τουρίστες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η οποία βεβαίως οφείλεται στην υποχώρηση των κρατήσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως «το απόλυτο δράμα». Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι όλα τα τουριστικά πρακτορεία στη Γερμανία καταγράφουν αύξηση κρατήσεων για την Ελλάδα και έχουν αυξήσει τη συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως σε νησιά με παράδοση στο μαζικό τουρισμό όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, ενώ εμφανίζονται και νέοι προορισμοί όπως π.χ. η Ζάκυνθος. Έμφαση δίνεται επίσης στην αύξηση των πτήσεων προς την Ελλάδα που μπορεί να ικανοποιήσει την ζήτηση, καθώς περισσότερες εταιρείες προσφέρουν πλέον απευθείας πτήσεις από το Βερολίνο προς την Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι.

«Από κάθε άποψη, λοιπόν, θα είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Αλλά ούτε πέρυσι τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα όσο φαίνεται, φρόντισαν για αυτό οι Ρώσοι, μαζί με τους Βρετανούς και τους Τούρκους» σχολιάζει ο δημοσιογράφος και εξηγεί ότι η αύξηση των τουριστών από αυτές τις χώρες συνέβαλε στη διατήρηση του αριθμού των αφίξεων σε 16,5 εκατομμύρια – αν και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ κάνουν λόγο για 16 εκατομμύρια.

DW