Αιματηρές επιθέσεις στο νότιο Ιράκ με τουλάχιστον 18 νεκρούς

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πολυσύχναστες σιιτικές επαρχίες του νότιου Ιράκ.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε κεντρική αγορά νωρίς σήμερα το πρωί στην επαρχία Αμάρα, 300 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, την ώρα που ο κόσμος προγευμάτιζε, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 40. Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων επίσης νωρίς το πρωί στη νότια επαρχία Ντιουανίγια, 150 χλμ. νότια της Βαγδάτης, σε αγορά όπου εργάτες είχαν συγκεντρωθεί αναζητώντας δουλειά για την ημέρα.
Οι ένοπλες επιθέσεις έχουν αυξηθεί καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις σουνιτών-σιιτών, με τις θρησκευτικές εντάσεις να έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδό τους από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Ιράκ πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο.
Παράλληλα βόμβα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε πολυσύχναστη αγορά στην Κερμπάλα σκοτώνοντας τουλάχιστον τρείς ανθρώπους, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε σιιτικό τόπο προσκυνήματος στη Μαχμουντίγια, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο οι επιθέσεις αυτοκτονίας και με παγιδευμένα αυτοκίνητα είναι χαρακτηριστικές της οργάνωσης των σουνιτών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.
Η βία πυροδοτήθηκε όταν την περασμένη εβδομάδα δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκέντρωση στην πόλη Χαουίζα, κοντά στο Κιρκούκ, σουνιτών μουσουλμάνων διαδηλωτών που ζητούσαν την αποχώρηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, προκειμένου να την καταστείλουν, εξοργίζοντας τους σουνίτες και ωθώντας τους αντάρτες σε περισσότερες επιθέσεις. Σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές, 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα σε επιθέσεις θρησκευτικής βίας.

NewsIt.gr