Εκδηλώσεις Μνήμης ANZAC Day στην Αθήνα και Λήμνo

Στις 25 Απριλίου 2013, η Πρεσβεία της Αυστραλίας παρέθεσε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων του σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κου. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Υφυπουργού Εξωτερικών κου. Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Αλέξανδρου Θεοδοσίου, εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης και Βουλευτών, Πρέσβεων, συνδέσμων βετεράνων πολέμου, του Προέδρου και μελών του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, και μελών και φίλων της Ελληνο-Αυστραλιανής κοινότητας.  Ακολούθησε δεξίωση και έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Αυστραλιανού Πολεμικού Μουσείου στο Σαρόγλειο Μέγαρο – Λέσχη Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 20 Απριλίου η Πρέσβης της Αυστραλίας Α.Ε. κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ, παρουσία του Αρχηγού του Ναυτικού της Αυστραλίας, Αντιναυάρχου Ρέι Γκριγκς, συμμετείχε σε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων του σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στο  Αυστραλιανό Μνημείο στο λιμάνι του Μούδρου και στα Κοινοπολιτειακά Στρατιωτικά Νεκροταφεία Μούδρου και Πορτιανού στη Λήμνο.  Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, o Μητροπολίτης Λήμνου κος Ιερόθεος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βερελτζής, ο αντι-Δήμαρχος Λήμνου, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και των Πολιτειακών Κοινοβουλίων της Αυστραλίας, μέλη της Ελληνο-Αυστραλιανής κοινότητας, και φίλοι και των δυο χωρών.

Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας Α.Ε. κας Τζένη Πολυξένης Μπλούμφιλντ

ΛΑΕΔ, Αθήνα, 25 Απριλίου 2013

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κύριε Αρχηγέ ΓΕΝ, κύριοι βουλευτές, φίλοι της Αυστραλίας και της Ελλάδας, κυρίες και κύριοι,

Στην ιστορία του κάθε έθνους, υπάρχουν γεγονότα που επιδρούν καθοριστικά στη διαμόρφωση της λαϊκής συνείδησης και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής αφήγησης.

Ο καθοριστικός ρόλος των Αυστραλών στρατιωτών στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 25 Απριλίου 1915 στη Μάχη της Καλλίπολης υπήρξε η αφετηρία της δόμησης της δικής μας εθνικής ιστορίας.

Η Μάχη της Καλλίπολης σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, το βάπτισμα του πυρός για ένα νέο έθνος που μόλις το 1901 – μόνο 14 χρόνια πριν τη σημαντική αυτή μάχη – είχε συσταθεί ως ομοσπονδιακό κράτος.

Με πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια, πάνω από 420.000 Αυστραλοί στρατολογήθηκαν να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και πάνω από 60.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας. Μία μεγάλη δέσμευση, αλλά και ένα βαρύ τίμημα για ένα νέο κράτος.

Η συμβολή των Αυστραλών στρατιωτών στη Μάχη της Καλλίπολης, αλλά και καθ’ όλην τη διάρκεια του τραγικού αυτού πολέμου, αποτέλεσε παράδειγμα θάρρους και αυταπάρνησης, αλληλεγγύης και υπερηφάνειας.

Τα ένδοξα κατορθώματα των στρατιωτών χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην εθνική μνήμη και ενέπνευσαν έναν λαό που μόλις τότε διαμόρφωνε τον εθνικό του χαρακτήρα.

Η προσήλωση στο καθήκον και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι Αυστραλοί στρατιώτες, από την πρώτη απόβαση στις ακτές και στους λόφους της στενής χερσονήσου της Καλλίπολης – αντιμέτωποι με έναν ισχυρό αντίπαλο – μέχρι και το τέλος του πολέμου, καθοδηγούν και διαμορφώνουν την εθνική μας στάση στις παγκόσμιες προκλήσεις ακόμη και σήμερα.

Κάθε χρόνο, τη σημερινή μέρα, όλοι οι Αυστραλοί όπου και να βρισκόμαστε, αποτίνουμε φόρο τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες, και στους συμμάχους μας Νεοζηλανδούς – τους περίφημους ANZACs – που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μοιραία μέρα στις ακτές της Καλλίπολης, αλλά και σε κάθε στρατιώτη που θυσίασε τη ζωή του στην υπεράσπιση της πατρίδας και των υψηλών ιδανικών μας έκτοτε, ή που καθημερινά υπηρετεί τη χώρα του με θάρρος και διάκριση, σε καιρούς πολέμου και ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας αυτή την εκδήλωση μνήμης.  Η σημερινή μέρα δεν σηματοδοτεί μόνο έναν σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αυστραλίας.  Σηματοδοτεί και έναν σημαντικό σταθμό στην κοινή ιστορία των δύο λαών μας.

Διότι όταν χιλιάδες νέοι Αυστραλοί σάλπαραν για τις ακτές της Καλλίπολης, το έκαναν από το λιμάνι του Μούδρου στη Λήμνο.

Είχαν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου για να πάρουν μέρος σε μία εκστρατεία που ήλπιζαν ότι θα έδινε τέλος στον τραγικό εκείνο πόλεμο.

Στις 4 Μαρτίου 1915, έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη ελληνική γη της Λήμνου, όπου θα έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα από τις κακουχίες του πολέμου.

Η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων.  Ως σημαντική ναυτική βάση των συμμάχων, αποτέλεσε το ορμητήριο για την απόβαση στην Καλλίπολη καθώς και σταθμό ανεφοδιασμού, βάση εκπαίδευσης των στρατιωτών και κέντρο ιατρικής περίθαλψης των τραυματιών.

Δύο αυστραλιανά στρατιωτικά νοσοκομεία που στήθηκαν για την εκτέλεση βασικών ιατρικών επεμβάσεων και την περίθαλψη των τραυματιών, στελεχώθηκαν από 96 Αυστραλές νοσοκόμες – τις μόνες γυναίκες που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Με αυταπάρνηση και ασύγκριτο θάρρος, φρόντισαν τους χιλιάδες τραυματίες που επέστρεφαν από τις συνεχείς και ανελέητες μάχες, δίνοντας ελπίδα και την προοπτική της επιστροφής στην πατρίδα στους συμπατριώτες τους.

Για πολλούς, όμως, δεν υπήρχε επιστροφή.  Πάνω από 8.700 Αυστραλοί – καθώς και αναρίθμητοι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές – έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης.  Περίπου 150 Αυστραλοί στρατιώτες βρήκαν την τελευταία τους κατοικία στη φιλόξενη γη της Λήμνου.

Από τη Λήμνο και τη Μάχη της Καλλίπολης, μέχρι την ένδοξη Μάχη της Κρήτης του 1941, Αυστραλοί και Έλληνες έχουν σταθεί πλάι-πλάι για να υπερασπιστούν τα κοινά ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Οι κοινοί αγώνες των προγόνων μας αποτελούν παρακαταθήκη για τις σχέσεις των δύο λαών μας.  Η αλληλεγγύη και η φιλία που επέδειξαν τότε καθοδηγούν τις σχέσεις μας και σήμερα.

Γι’ αυτό με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε παράλληλα την φιλία των λαών μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους φίλους Λημνίους, τους αδελφούς Κρητικούς, και όλους τους φίλους Έλληνες με τους οποίους πολεμήσαμε για αυτά τα ιδανικά.

Ιδανικά που έχουν ενώσει τις δύο μας χώρες καθ’ όλη τη διαδρομή της κοινής μας ιστορίας και που αποτελούν πυξίδα ορθής πορείας στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στο παρόν και στο μέλλον.

Αντιμέτωποι με έναν καλά εξοπλισμένο και ισχυρό αντίπαλο, και εκτεθειμένοι στα αδιάκοπα πυρά των σκοπευτών σε μια παραλία με απόκρημνους βράχους – με την ηρωική τους στάση, οι ΑΝΖΑCs μας δίδαξαν ότι, παρά τις πιο αντίξοες συνθήκες, δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας, την πίστη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας.

Ο πολεμικός ανταποκριτής Ashmead Bartlett, που κατέγραψε στιγμή προς στιγμή τη φοβερή μάχη της Καλλίπολης, βλέποντας το θάρρος, την επιμονή, την αντοχή και τη μαχητικότητα των Αυστραλών στρατιωτών – ακόμα και εκείνων που είχαν τραυματιστεί – έγραψε ότι «το θάρρος που επέδειξαν οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ο Bartlett είχε δίκιο.  98 χρόνια μετά, η μνήμη των ANZAC παραμένει ζωντανή στην Αυστραλία, όπως και στην Ελλάδα.

Θα τους τιμούμε και θα τους θυμόμαστε εσαεί.

Σας ευχαριστώ.

 Ο κ. Τζέιμς Μπλούμφιλντ, η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ, και ο Ακόλουθος Άμυνας της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Πωλ Μάντζυ στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα.  Mr James Bloomfield, the Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield, and Defence Attaché Paul Mandziy at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens.

 

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
1η Φωτογραφία: Ο κ. Τζέιμς Μπλούμφιλντ, η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ, και ο Ακόλουθος Άμυνας της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Πωλ Μάντζυ στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα
 
2η Φωτογραφία: Εκδήλωση Μνήμης στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα
 
3η Φωτογραφία: Κατάθεση στεφάνου από την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα
 
4η Φωτογραφία: Εκδήλωση Μνήμης στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κου. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Αλέξανδρου Θεοδοσίου, εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης, Πρέσβεων, και συνδέσμων βετεράνων πολέμου
 

 

Photo2 
 
 
 
PHOTO CAPTIONS
Photo 1: Mr James Bloomfield, the Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield, and Defence Attaché Paul Mandziy at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens
 
Photo 2: Commemorative event at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens
 
Photo 3: The Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield lays a wreath at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens
 
Photo 4: The commemorative event at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens was attended by the President of the Hellenic Parliament, Mr Evangelos Meimarakis, the Deputy Chief of the Hellenic Defence Forces, Vice
Photo3
Admiral Alexandros Theodosiou, representatives of the Greek Government, foreign Ambassadors, veterans’ associations and the Greek-Australian community.
 

 

 
 

 

Photo4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANZAC Day Commemorations in Lemnos and Athens

On 25 April 2013 the Australian Embassy in Athens marked ANZAC Day, in honour of members of the Australian and New Zealand Armed Forces who gave their lives in times of war, with a commemorative service at the Phaleron Commonwealth War Graves Cemetery in Athens, followed by a reception and photographic exhibition at the Hellenic Defence Forces Officers’ Club.  The events were attended by the President of the Hellenic Parliament, Mr Evangelos Meimarakis, the Deputy Minister of Foreign Affairs, Mr Konstantinos Tsiaras, the Deputy Chief of the Hellenic Defence Forces, Vice Admiral Alexandros Theodosiou, representatives of the Greek Government and Members of Parliament, foreign Ambassadors, veterans’ associations, the President and Members of the Board of the Hellenic-Australian Business Council, and members and friends of the Greek-Australian community.

On 20 April 2013, the Australian Ambassador H.E. Mrs Jenny Bloomfield joined the Chief of Navy of Australia, Vice Admiral Ray Griggs, at ANZAC Day commemorations at the Australian Memorial Moudros Harbour and the Moudros and Portianou Commonwealth Cemeteries, Lemnos Island, attended by the Chief of the Hellenic Defence Forces, General Michael Kostarakos, Chief of the Hellenic Navy Vice Admiral Apostolakis, Members of the Australian federal and state Parliaments and local government representatives, Greek-Australian community members and friends of both countries.

 

Photo5

ANZAC Day Speech by H.E. Mrs Jenny Bloomfield, Ambassador of Australia

Phaleron Commonwealth War Cemetery, Athens, 25 April 2013

I would like to welcome you to our ANZAC Day commemoration.

Each year on 25 April, Australians around the world gather to remember the servicemen and women who have served, and continue to serve, our nation in times of war and peace.

On 25 April 1915, 98 years ago, thousands of young Australians and New Zealanders left from Moudros Harbour on the island of Lemnos, to land on the shores of Gallipoli.

They had come from the other side of the world to take part in a campaign hoping to put an end to a dreadful war.

But as they landed on the beaches and hills of the narrow peninsula to face a skilled enemy, it was clear, even at dawn, that their fate was sealed.

Over eight months they fought on, enduring the most terrible of hardships.

More than 8,700 Australians and 2,700 New Zealanders lost their lives, along with countless others from our allies, and from Turkey.

Photo6

They were not ordinary.

On all sides, there were the heroes of that war.

They represent all that we are today.

And they represent standing by our friends.

From Lemnos in 1915, to the battlefields of Crete and mainland Greece in 1941, and around the world, Australians and Greeks have fought together to defend our shared ideals.

Some days ago we attended a very special commemoration in Lemnos, in the presence of the Chief of the Hellenic Defence Forces, and the Chiefs of Navy of Australia and Greece, in honour of our common bonds.

Australians have lost more than 100,000 lives in war.

But we have gained a legend which belongs to every Australian.

A story of bravery and sacrifice.

A deeper faith in ourselves and our democracy.

The freedom to shape a better future.

And the responsibility to stand together united, to serve our community and our country, now and for future generations.

The ANZAC spirit endures today more than ever, in Australia as in Greece.

We thank you, the people of Lemnos, the people of Crete, the people of Greece.  Australians will never forget.

Now and for all time, we will remember them.

Lest We Forget.

 

Photo7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo8

 

5η Φωτογραφία: Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Θεοδοσίου, και ξένους Πρέσβεις
6η Φωτογραφία: Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα στη Λέσχη Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

7η Φωτογραφία: Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ με τον Υφυπουργό   Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Θεοδοσίου, τον Πρόεδρο κ. Αδαμόπουλο και τον Αντιπρόεδρο του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, πρώην Υπουργό κ. Φώλια, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 8η Φωτογραφία: Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ΑΕ κα Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ με ομάδα συλλόγου απογόνων Αυστραλών βετεράνων στη Λέσχη Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Photo 5: The Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield with the by the President of the Hellenic Parliament, Mr Evangelos Meimarakis, the Deputy Chief of the Hellenic Defence Forces, Vice Admiral Alexandros Theodosiou, and foreign Ambassadors.
Photo 6: The Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield and the Greek Deputy Minister of Foreign Affairs, Mr Konstantinos Tsiaras at the Hellenic Defence Forces Officers’ Club
Photo 7: The Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield, and the Greek Deputy Minister of Foreign Affairs, Mr Konstantinos Tsiaras, the Deputy Chief of the Hellenic Defence Forces, Vice Admiral Alexandros Theodosiou, the President and Deputy President of the Hellenic-Australian Business Council at the Hellenic Defence Forces Officers’ Club
Photo 8: The Australian Ambassador to the Hellenic Republic H.E. Mrs Jenny Bloomfield with members of an Australian veterans’ association at the Hellenic Defence Forces Officers’ Club

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε