Κυπριακός Τύπος, 29 Απριλίου 2013

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για εκσυγχρονισμό του κράτους, οι αποφάσεις στη Βουλή για το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, οι συζητήσεις για συγχώνευση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) και η αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης στα επεισόδια στο ΓΣΠ στον αγώνα του Σαββάτου μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Αλλαγές το κράτος”, γράφει ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σήμερα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους, τη διαφάνεια, την πάταξη των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, και την καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Γράφει, επίσης, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν παρέδωσε την προεδρική λιμουζίνα και συνεχίζει να αρνείται να την παραδώσει, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προχθές το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Επίσης, γράφει ότι η χθεσινή νίκη της Ομόνοιας κόντρα στην Ανόρθωση έδωσε τον τίτλο του πρωταθλητή στον ΑΠΟΕΛ, που πανηγυρίζει την κατάκτηση του 22ου πρωταθλήματος στην ιστορία του.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Πρώτες αποφάσεις για επανασχεδιασμό”, γράφει ότι εν αναμονή του νέου οδικού χάρτη, που σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες πρέπει να είναι έτοιμος τέλος της εβδομάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, προκειμένου να συζητηθεί το χρονικό πλαίσιο συγχώνευσης της ΔΕΦΑ και της ΚΡΕΤΥΚ. Γράφει, επίσης, ότι από σήμερα οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου με καταθέσεις άνω των 100.000 θα δουν την πρώτη αφαίρεση που αφορά την έκδοση μετοχών. Επίσης, κάτω από φωτογραφία, γράφει ότι η Ιταλία βγήκε από το πολιτικό αδιέξοδο, όμως η ορκωμοσία της κυβέρνησης Λέτα σημαδεύτηκε από επίθεση οπλοφόρου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Έξω φρενών ο Ιωνάς για τα επεισόδια”, γράφει ότι τα επεισόδια του Σαββάτου στο ΓΣΠ, πριν και κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, εξόργισαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ήταν μάλιστα παρών και έζησε από πρώτο χέρι όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στο γήπεδο. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιήθηκε χθες η ιδρυτική συνέλευση του νέου πολιτικού σχηματισμού με την ονομασία “Συμμαχία Πολιτών”, με τον Γιώργο Λιλλήκα να δίνει το κεντρικό ιδεολογικό στίγμα της νέας κίνησης. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από τη σύλληψη ενός επιχειρηματία από την Καλαβρία, ο οποίος θεωρείται ο δράστης της επίθεσης έξω από την έδρα του Ιταλού Πρωθυπουργού, τη στιγμή που ο Ενρίκο Λέτα ορκιζόταν, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Συγκυβερνώσα πλειοψηφία”, γράφει ότι ενώπιοι ενωπίοις με βαρύτατες ευθύνες απέναντι στον τόπο και το λαό θα βρεθούν σήμερα και αύριο οι κοινοβουλευτικοί άνδρες και γυναίκες του τόπου, και ότι έφτασε η ώρα της κρίσης για το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Γράφει, επίσης, κάτω από φωτογραφία, ότι η Κύπρος αποχαιρέτησε χθες άλλους τρεις ήρωες του 1974, τους Νίκο Γεωργίου Κοσμά, Σωτήρη Σταύρου Γεωργίου και Νίκο Περικλέους, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στον Καρνόκηπο της επαρχίας Αμμοχώστου. Επίσης, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές, επιχειρεί να εμπλέξει την Τουρκία και την Ελλάδα στο Κυπριακό.

(ΣΣ. Η “Χαραυγή” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)