Η γυναίκα – έκπληξη της νέας ιταλικής κυβέρνησης

H Σεσίλ Κιένζε είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, υπό τον Ενρίκο Λέτα, αφού πρόκειται για την πρώτη αφροϊταλίδα υπουργό στην ιστορία της χώρας και για ένα πρόσωπο που αναμένεται να διχάσει.
Η 49χρονη υπουργός Ένταξης προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και έχει καταγωγή από το Κονγκό, οπότε η ενασχόλησή της με μεταναστευτικά ζητήματα ήταν… αναπόφευκτη. Μετανάστευσε στην Ιταλία το 1983 για να σπουδάσει. Πήρε πτυχίο Ιατρικής, ενώ ειδικεύθηκε στην οφθαλμολογία. Είναι παντρεμένη με Ιταλό με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά.Τον περασμένο Φερβουάριο εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα.

Για χρόνια έδινε μάχες για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ιταλία, ως μέλος του Μεταναστευτικού Φόρουμ του PD. Πιστεύει ότι η Ιταλία πρέπει να εγγυηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα στους πολίτες, όπως και στους μετανάστες.

Οι επιθέσεις της Λέγκα και οι υποστηρικτές από τον χώρο του ποδοσφαίρου

Η ανακοίνωσή του ονόματός της προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, τα μέλη της οποία μίλησαν για ένα σύμβολο «υποκρισίας της Αριστεράς» που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά όχι και τις υποχρεώσεις τους. Η ίδια, μάλιστα, γίνεται δέκτης λεκτικών βολών μέσω Facebook από μέλη της Λέγκας, ενώ δέχθηκε και ρατσιστική επίθεση έξω από κατάστημα.

Η 49χρονη υπουργός έθεσε ως βασικές της προτεραιότητα την αλλαγή των νόμων για την ιθαγένεια, που βασίζονται κυρίως στην καταγωγή και όχι στον τόπο γέννησης. «Όποιος ζει και μεγαλώνει στην Ιταλία είναι Ιταλός» είπε στο κανάλι της Repubblica.

To εγχείρημά της είναι ιδιαίτερα δύσκολο, από τη στιγμή που εταίρος στην κυβέρνηση Λέτα είναι ο συντηρητικός Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κάτι τέτοιο το γνωρίζει πολύ καλά η ίδια, περιμένοντας «αντίσταση», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η 49χρονη Κιένζε,όμως, έχει και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμους υποστηρικτές. Ο έγχρωμος ποδοσφαιριστής της Μίλαν και της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας, Μάριο Μπαλοτέλι επικρότησε την υπουργοποίηση της Κιένζε κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο πολιτισμένη και υπεύθυνη ιταλική κοινωνία». Κάτι παρόμοιο έκανε και ο ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός, Τσέζαρε Πραντέλι, ο οποίος ανέφερε ότι «η επιλογή του Λέτα δείχνει το μέλλον της χώρας».

Bαγγέλης Βιτζηλαίος για το NewPost.gr