Πασίγνωστος επιχειρηματίας στη φυλακή γιατί πουλούσε ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών

Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάσθηκε ένας Βρετανός επιχειρηματίας, ο οποίος καρπώθηκε εκατομμύρια στερλίνες προμηθεύοντας ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών σε πελάτες όπως ο ΟΗΕ και το Ιράκ, μία απάτη που όπως ανέφερε δικαστής του Λονδίνου προκάλεσε τον θάνατο πολλών αθώων.

Ο 57χρονος Τζέιμς Μακόρμικ θεωρείται πως κέρδισε 50 εκατ. λίρες (44 εκατ. ευρώ) από την πώληση έναντι 27.000 λιρών (32.000 ευρώ) των συσκευών αυτών, που βασίζονταν σε έναν νέο ανιχνευτή για μπαλάκια του γκολφ — ο οποίος στις ΗΠΑ κοστίζει 15 ευρώ. Μόνο από τις πωλήσεις στο Ιράκ, ο Μακόρμικ κέρδισε 37 εκατ. λίρες. Εκτός από τη χώρα αυτή, τέτοιους ανιχνευτές πώλησε στο Βέλγιο, στον Νίγηρα, στη Γεωργία και στον ΟΗΕ, για χρήση στον Λίβανο.

«Τα οφέλη σας ήσαν αισχροκερδή. Δεν δείχνετε ούτε αιδώ, ούτε τύψεις», είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο ο δικαστής Ρίτσαρντ Χόουν της έδρας του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο.

«Είναι προφανές ότι πολίτες και στρατιωτικοί έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εμπιστευόμενοι αυτές τις συσκευές. Ο Μακόρμικ επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούσαν κι έδειχναν εμπιστοσύνη σε αυτά τα μηχανήματα για την ασφάλειά τους», επισήμανε στο δικαστήριο ο επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας Εντ Χιθ.

Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν επίσης πως οι ψεύτικες αυτές συσκευές, που υποτίθεται ότι μπορούσαν να εντοπίσουν «όλες τις γνωστές μορφές απόκρυψης» των εκρηκτικών σε ακτίνα ενός χλμ. υπό του εδάφους, 5 χλμ. στον αέρα και 31 μ. υπό την επιφάνεια της θαλάσσης, «δεν διέθεταν καμία επιστημονική βάση» και δεν λειτουργούσαν «σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής».