Η Έκθεση των Γιώτ στον Πόρο κίνητρο για την Οικονομία-Δηλώσεις στην ΡΗΡ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μαλασπίνας

Η 12η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών Σκαφών στον Πόρο, (East Med Yacht Show- Poros 2013), με έμφαση, φέτος, στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδότησε την έναρξη της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, “έλαμψαν δια της απουσίας τους” οι προσκεκλημένοι πολιτικοί, οι οποίοι, λόγω και της Αναστάσεως, προτίμησαν, προφανώς, να επισκεφθούν τις εκλογικές τους Περιφέρειες, όπως έλεγαν στην ΡΗΡ παράγοντες του επαγγελματικού Yachting …

Πρόβλημα, που ξεπεράστηκε από την καλή διάθεση όλων, αποτέλεσε το μικρό τμήμα της προβλήτας που πρόσφατα “βυθίστηκε” και για το οποίο, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο πρώην Δήμαρχος Πόρου κ. Σπύρος Σπυρίδων, σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί η μελέτη από την Περιφέρεια και θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής του. Κατά τα λοιπά, το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι του Αιγαίου, όπως έχει χαρακτηρισθεί ο Πόρος, “φόρεσε” τα καλά του για να υποδεχθεί το “σαλόνι” των πολυτελών γιώτ.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία των ημερών (την Δευτέρα είχαμε 31 βαθμούς και η παραλία στο Ασκέλι από το πρωϊ ήταν πλημμυρισμένη από κολυμβητές) επεφύλαξε ένα ζεστό απόγευμα, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ήλιο που έγερνε προς τη δύση του, συνέδεσαν μία ξεχωριστή όμορφη εικόνα στα αγκυροβολημένα, καλογυαλισμένα και στην πένα προσεγμένα κότερα τα οποία, έτσι το ένα πλάϊ στο άλλο όπως ήταν, με το πλήρωμα καλοσιδερωμένο και παρατεταγμένο στην πρύμνη, έδιναν την εντύπωση ενός όμορφου θαλασσινού παραμυθιού…

Οι κυρίες, με καλοβαλμένες επίσημες, ημιεπίσημες ακόμη και σπορ εμφανίσεις, οι ναυτιλιακοί πράκτορες, με τις ειδικές ταυτότητες κρεμασμένες στο στήθος τους και ο απλός κόσμος έδιναν την εικόνα ενός χαρούμενου πανηγυριού.

Ναυτικοί πράκτορες από πολλές χώρες έδωσαν και πάλι το παρόν στα εγκαίνεια που πραματοποιήθηκαν στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, με την παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Χρήστου Πάλλη, του Δημάρχου Πόρου κ. Δημήτρη Στρατηγού, του Σπύρου Σπυρίδων, Περιφερειακού Σύμβουλου π. Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος, του Πρόεδρου της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνη Στελιάτου, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, άλλων επισήμων και πολλών κατοίκων του νησιού.

Στις ομιλίες τους όλοι οι συντελεστές επεσήμαναν την αρνητική οικονομική συγκυρία, εξέφρασαν, όμως, την αισιοδοξία τους ότι φέτος η Ελλάδα θα γνωσίσει περίοδο έντονης τουριστικής κίνησης (περισσότερα από 17 εκατομμύρια τουρίστες είναι ο στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ) ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί και η οποία πρέπει να αποβλέπει στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους τουρίστες του εξωτερικού αναφορικά με τις κρατούσες συνθήκες στην Ελλάδα. ” Η Ελλάδα είναι ασφαλής, δεν είναι πτωχευμένη και δεν είναι ανασφαλής. Αν γίνει αυτό, τότε καλούμε εμείς τους ξένους τουρίστες να έλθουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενεία που μόνο εμείς ξέρουμε”, δήλωσε στην ΡΗΡ ο Πρόεδρος της Ένωσης , Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελιάτος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΟΤ επεσήμανε ότι “ο ΕΟΤ στηρίζει έμπρακτα και το θαλάσσιο τουρισμό αλλά και ειδικότερα το Yachting που είναι ένας θεσμός στο νησί του Πόρο” και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα όσο και για το νησί. Πρόσθεσε ότι  ο τουρισμός φέρνει συνάλλαγμα και εισόδημα στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι ουσιαστικά σήμερα “γίνεται επανεκκίνηση του τουριστικού προίόντος” στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τον Τουρισμό ως “έναν βασικό πυλώνα της ανάπτυξης” και εξέφρασε την πίστη του ότι “και χρήματα θα φέρει εις την χώρα μας, αλλά και θέσεις απασχόλησης θα δημιουργήσει”.

“Πιστεύω”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Πάλλης, “ότι ο τουρισμός μας έχει μέλλον, η Ελλάδα έχει μέλλον”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ κ. Στελιάτος ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο του Πόρου όσο τον Λιμενάρχη και τις άλλες αρχές του νησιού για τη βοήθεια που προσέφεραν στην διοργάνωση της Εκθέσεως. Επεσήμανε πως στην προσπάθεια για την ανάπτυξη πρέπει να συνεργαστούν υπουργεία και πρόσθεσε:  “Δυστυχώς κανένας από την ελληνική πολιτεία δεν βρίσκεται εδώ. Ίσως το Yachting  να σημαίνει τίποτα.  Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής  ότι κινδυνεύει ο τουρίστας. Αυτό δεν είναι αλήθεια”.

Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Στρατηγός, αναφερόμενος στην απουσία των πολιτικών, τόνισε:  “Θέλω να πιστεύω ότι ότι οι συγυρίες λόγω του Πάσχα δεν επέτρεψαν στις επίσημες πολιτικές αρχές της χώρας να είναι εδώ, να θυμηθούν και αυτοί πόσο σημαντικό είναι αυτό το East Med Yacht Show- Poros 2013, το μοναδικό στην Ελλάδα, το τρίτο στον κόσμο. Να θυμηθούν μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε, πόσες χιλιάδες ελληνόκτητα πλοία και πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας και πόσα εκατομμύρια ευρ΄πω μπαίνουν στη χώρα μας έτσι ώστε να σταματήσουν να είναι απόντες και όχι μόνο να είναι εδώ, αλλά να μας στηρίζουν και έμπρακτα, έτσι ώστε να αναδείξουμε τη χώρα μας, την οικονομία  της χώρας μας, να γίνουμε πολύ καλύτεροι γιατί μπορούμε. Τη στήριξή τους θέλουμε απλώς και τίποτα άλλο”.

Μετά το πέρας των εγκαινίων προσεφέρθησαν γλυκά και αναψυκτικά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

Δήλωση Δημάρχου Πόρου Δημήτρη Στρατηγού

Είναι η 12η χρονιά που διεξάγεται αυτός ο θεσμός στο νησί του Πόρου. Γίνονται τρεις τέτοιες Εκθέσεις σκαφών αναψυχής. μία στη Γένοβα, μία στον Πόρο και μία στην Τουρκία.

Ο Δήμαρχος του Πόρου κ. Δημήτριος Στρατηγός-Φωτογραφία ΡΗΡ

Ο Δήμαρχος του Πόρου κ. Δημήτριος Στρατηγός-Φωτογραφία ΡΗΡ

 

Η Έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική. προάγει τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, έναν στόλο μεγάλο πέραν των 2.500 πλοίων ελληνόκτητων, με πάρα πολλές θέσεις εργασίας και διαξάγεται κάθε χρόνο με επιτυχία.

Προβάλλει διεθνώς το νησί μας, είναι κάτι στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί έχουμε και τα αποτελέσματα της επισκεψιμότητας του gioting στο νησί μας, χειροπιαστά που λένε.

-Πώς προβλέπετε φέτος να εξελιχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός;’

Από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικώς των ιστοπλοϊκών σκαφών είναι σε μεγάλη άνοδο. ¨Οπως και ο μηχανοκίνητος. Ο Θαλάσσιος τουρισμός δεν εξαρτάται από τους Έλληνες, δηλαδή δεν είναι από χρήματα  Ελληνικά,  είναι κατά βάση από χρήματα ανθρώπων που προέρχονται από το εξωτερικό.  Με την έννοια αυτή τα εισοδήματα αυτά δεν έχουν πληγεί στο βαθμό τουλάχιστον που έχουν πληγεί του Έλληνα αυτή τη στιγμή.

Σπύρος Σπυρίδων, Περιφερειακός Σύμβουλος π. Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος.

Αυτό το γεγονός του booting show είναι κάτι που είναι σημαντικό βεβαίως για την Ελλάδα, γιατί σε μία εποχή που χρειαζόμαστε να επιταχύνουμε τις δημόσιες οικονομίες μας,  είναι λογικό να αναπτύξουμε αυτές στις οποίες έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τον τουρισμό και, ιδιαίτερα,  από το θαλάσσιο τουρισμό.

Η σημερινή Έκθεση λοιπόν, των υψηλών προδιαγραφών σκαφών αναψυχής, θα έλεγα είναι η αιχμή του δόρατος  του θαλάσσιου τουρισμού.

Πολύ σημαντικό, λοιπόν.  Έρχονται, όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, brokers από όλο τον κόσμο. Γι αυτό το κάνουμε  μια βδομάδα μετά τη Γένοβα, για να δώσουμε την ευκαιρία στους υπεράκτιους επιχειρηματίες να έρθουν να δούνε τα σκάφη τα οποία είναι υψηλών προδιαγραφών και πιστεύουμε ότι -πρώτα απ όλα- όσοι επιλέξουν τα σκάφη μας και την Ελλάδα, θα περάσουν καλά.  Θα κάνουνε καλές διακοπές. που είναι και το πρώτο αν θέλετε  γι αυτούς που μας ακούνε και μας παρακολουθούν.

Σπύρος Σπυρίδων, Περιφερειακός Σύμβουλος π. Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος. Φωτογραφία ΡΗΡ.

Σπύρος Σπυρίδων, Περιφερειακός Σύμβουλος π. Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος. Φωτογραφία ΡΗΡ.

Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει να ωφεληθεί πάρα πολύ και άμεσα  και, βέβαια,  ο Πόρος, αυτό το όμορφο νησί που εμείς το αγαπούμε ίσως παραπάνω  και θα είμαστε και λίγο ιδιοτελείς αν πούμε και κάτι άλλο,  προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

-Πώς βλέπετε την προσέλευση Brokers, είναι ικανοποιητική;

Από ό,τι γνωρίζω είναι ικανοποιητική. Βέβαια συνέπεσα με το Πάσχα,  αλλά αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους brokers να δουν πως παραδοσιακά  γ’ινεται το Πάσχα στην Ελλάδα,  που είναι μια πολύ ωραία εμπειρία.

-Το λιμάνι έχει πάθει ζημιά, τι θα γίνει;

Το λιμάνι έχει πάθη ζημιά, αλλά έχει προγραμματισθεί από την Περιφέρεια. Τελειώνει η μελέτη και πολύ σύντομα θα επισκευασθεί και μάλιστα με τρόπο ο οποίος δεν θα προκαλέσει στο μέλλον τέτοιου είδους ζημιές. Δηλαδή θα γίνει με πασσαλόμπηξη που είναι ο πιο σωστός τρόπος για τις συνθήκες του λιμανιού, για να επισκευασθεί.\

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Δρ. Χρήστος Πάλλης

-Τι σημαίνει για το νησί του Πόρου και την ελληνική οικονομία η Έκθεση αυτή;

Όπως γνωρίζετε, η Έκθεση αυτή, η οποία είναι μέσα στα τέσσερα φεστιβάλ Yachting, για την Ελλάδα έχει επιλεγεί το όμορφο νησί του Πόρου,  ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας και του Αργοσαρωνικού, είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση για το επαγγελματικό Yachting  . Εμείς σαν ΕΟΤ στηρίζουμε αυτή την εκδήλωση και οικονομικά και με προβολή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πιστεύω τέτοιες εκδηλώσεις, – είναι η 12η χρονιά  που γίνεται στον Πόρο- τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται  στη χώρα μας σε διάφορα σημεία,  διότι σήμερα είναι η ώρα που πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας. Και οι ευθύνες μας έγκειται στο ότι ο τουρισμός, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αν όχι η μοναδική, άλλά ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης. Φωτογραφία ΡΗΡ

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης. Φωτογραφία ΡΗΡ

Σ΄αυτή την πορεία και εμείς σαν Υπουργείο Τουρισμού και σαν ΕΟΤ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

-Ποιά είναι τα δείγματα για τον Τουρισμό αυτό το καλοκαίρι;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα, τόσο μέσα από τις Εκθέσεις που είχαμε μέχρι τώρα, στη Γερμανία, το Βερολίνο, στην Μόσχα, στο Μαϊάμι και σε άλλες μεγάλες Εκθέσεις Τουρισμού. Πιστεύω ότι εφέτος θα έχουμε σημαντικά δείγματα αύξησης του τουριστικού προϊόντος. Αναμένουμε αύξηση Ρώσσων, Γερμανών και Βρεταννών τουριστών. Επίσης από τις Βρετανικές χώρες, δηλαδή αναμένουμε μία συνολική αύξηση και πιστεύω ότι με τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουμε,  θα ξεπεράσουμε το στόχο μας που είναι να φθάσουμε τα 17 εκατομμύρια τουρίστες, το 2013.

-Από την Ελληνική Ομογένεια τι περιμένετε;

Όπως πολύ καλά εσεις γνωρίζετε, η ελληνική ομογένεια είανι μία άλλη Ελλάδα. Μία αντίστοιχη Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες ομογενείς όπου κι αν βρίσκονται, σε όλα τα επίπεδα, και οικονομικά και με δραστηριότητες και με προβολή της χώρας μας παντού θα στηρίξουν την πατρίδα. Νομίζω όλοι οι ομογνεέις είναι πρεσβευτές της χώρας μας  στον κόσμο. Και πιστεύουμε ότι θα είναι βασικός πυλώνας η Ελλάδα να αποκτήσει την πορεία που χρειάζεται για να ξεφύγει από αυτόν τον δαίδαλο της κρίσης που έχει μεποι.

-Σχεδιάζετε διαφημιστική εξόρμηση στην ομογένεια;

Νομίζω ότι θα υπάρξει μία συγεκριμένη διαφημιστική εξόρμηση η οποία θα έχει ως στόχο την ομογένεια. Θα έχει πολλές δράσεις με στόχο τους ‘Ελληνες ομογενείς.

 

Πρόεδρος  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελιάτος.

Στον Πόρο, ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, κάναμε αυτό που κάναμε.  Από κει και πέρα ευελπιστούμε στην ανάπτυξη της χώρας μας.

-Οι προοπτικές για τον ναυτικό τουρισμό ποιές είναι;

Να πω ότι για τον γενικό τουρισμό θα πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στους ξένους τουρίστες για την Ελλάδα.  Η Ελλάδα είναι ασφαλής, δεν είναι πτωχευμένη και δεν είναι ανασφαλής. Αν γίνει αυτό, τότε καλούμε εμείς τους ξένους τουρίστες να έθουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενεία που μόνο εμείς ξέρουμε.

 

-Για την ελληνική ομογένεια, τι περιμένετε;

Η ελληνική ομογένεια είναι οι πιό Έλληνες από τους Έλληνες που είναι στην Ελλάδα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έζησα Αμερική, στην Ελληνική Πρεσβεία και γνωρίζω ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι Έλληνες όλης της Ελλάδος και αγαπάνε την Ελλάδα πραγματικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Φωτογραφίες του Panhellenic Post