Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Μαϊου 2013

Η επικύρωση σήμερα της αποδέσμευσης της πρώτης δανειακής δόσης, οι δηλώσεις Πέρεζ ότι η Κύπρος είναι πύλη του Ισραήλ στην Ευρώπη, η απάντηση Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, που ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, η κριτική που δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το κυπριακό μνημόνιο και η κηδεία του 5χρονου Αίαντα Λοίζου που έχασε τη ζωή του από επίθεση σκύλου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Το χαλούμι Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” γράφει ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ πιέζει την Κομισιόν να απορρίψει την αίτηση για κατοχύρωση του χαλουμιού, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει για αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ που ανέφερε πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι αποχαιρέτησαν τον Αίαντα, ο οποίος έχασε τη ζωή του από επίθεση που δέχθηκε από σκύλο, ντυμένοι στα λευκά.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “’Καίνε οι τόκοι για το δημόσιο χρέος” γράφει ότι “καίει” το ύψος των πληρωμών για τόκους του δημόσιου χρέους της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σήμερα επικυρώνεται η αποδέσμευση της πρώτης δανειακής δόσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συγκλονισμός επικρατεί για τον άδικο χαμό του μικρού Αίαντα από επίθεση σκύλου και πως η τραγωδία ανέδειξε την ανομία για τα κατοικίδια ζώα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις Σιμόν Πέρεζ ότι η Κύπρος, είναι πύλη του Ισραήλ στην Ευρώπη.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Χαστούκια στον Ολλανδό” γράφει ότι μπαράζ έντονης κριτικής δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το κυπριακό μνημόνιο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Λευκωσία και Τελ Αβίβ βρίσκονται στο στάδιο των διαβουλεύσεων για τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό. Αλλού γράφει ότι στην Ελένη Βασιλειάδου αναμένεται να αναθέσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο το τιμόνι της ΔΕΦΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Τρόμος μετά την επίθεση σκύλου που σκότωσε παιδί” αναφέρεται στον τρόμο και το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του 5χρονου Αίαντα Λοίζου από επίθεση σκύλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι “η Κύπρος ευθύνεται για το ό,τι συνέβη”. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση των τριών νεαρών γυναικών που είχαν πέσει θύματα απαγωγής και κρατούνταν παρά τη θέλησή τους για περίπου μία δεκαετία σε κατοικία στο Οχάιο.

(ΣΣ. Η εφημερίδα “Χαραυγή” δεν παραλήφθηκε στα γραφεία του ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)