Ο Ρεν ανέλυσε τα οικονομικά λάθη της Κύπρου – Στο τραπέζι και το κυπριακό

Αφού ξεμπέρδεψαν με τις οικονομικές επιτάξεις, προς την Κύπρο, στην Ευρώπη άρχισαν να μας χτυπάνε καμπανάκι και για το κυπριακό με τον επίτροπο  Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν να θέτει πλέον ανοικτά θέμα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Ο κύριος Ρεν, έριξε ευθύνες για τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της Κύπρο, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ανάγκη για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης στο νησί, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στα πλαίσια της συζήτησης για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την οικονομικό σχεδιασμό για την Κύπρο, η Ευρώπη προσανατολίζεται πλέον και στο κυπριακό, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο, ότι θα επιχειρηθεί η άσκηση πιέσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση,  για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ως ένα μέρος μίας συνολικότερης προσπάθειας εξυγίανσης των οικονομικών της Κύπρου, ενέργεια η οποία εμπερικλείει κινδύνους, σε αυτό το χρονικό σημείο.
Ο Κύριος Ρέν, απέρριψε το ενδεχόμενο διασύνδεσης του κυπριακού μνημονίου με το φυσικό αέριο, καθιστώντας σαφές ότι  δεν υπάρχει καμία  τέτοια πρόβλεψη στο πρόγραμμα, ούτε  δεν έχει ληφθεί  υπόψη ως έσοδο, για αποπληρωμή του δανείου.
Η «χρηματοπιστωτική επισκευή» κατά τον κύριο Ρέν,  πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μέσω της τραπεζικής ένωσης για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος.
Ο Όλι Ρεν έκρινε ότι η Κύπρος δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα την κατάσταση, κατηγορώντας την ότι δεν αξιοποίησε το δάνειο που είχε λάβει απο τη Ρωσία για να βελτιώσει την κατάσταση στο εσωτερικό.
Μάλιστα υπέδειξε ότι η Επιτροπή, είχε προειδοποιήσει πολλές την Κύπρο για τον τραπεζικό της τομέα, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, χαρακτήρισε  ατυχές το γεγονός ότι, η Κύπρος χρειάστηκε 6 μήνες να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ακόμη 9 μήνες, για να συμφωνηθεί το πρόγραμμα.
«Μέχρι το Μάρτιο η κατάσταση είχε χειροτερέψει τόσο που οι προηγούμενες προτάσεις δεν ήταν πλέον εφαρμόσιμες. Ιδιαίτερα η κατάσταση στις τράπεζες είχε χειροτερέψει επικίνδυνα» κατέληξε ο Όλι Ρέν.

newsit..com.cy