Την Παρασκευή για διαβούλευση το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού

Είναι από τις λίγες φορές που όλα τα κόμματα εμφανίζονται να στηρίζουν μια νομοθετική παρέμβαση, επαινώντας μάλιστα την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου. Όλα εκτός από ένα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, είπε  ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση ενός κόμματος, πλέον  είναι ώριμο να υπερασπιστεί νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μια νέα  ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο  υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι το νομοσχέδιο, που επιβάλει ποινικές  κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ρατσιστικού χαρακτήρα  βιαιοπραγίες, είναι κατά βάση έτοιμο και ως την Παρασκευή θα δοθεί για  διαβούλευση.
Είπε, ότι εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, με  το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από  τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων, έτσι ώστε να είναι υψηλή η  αποτελεσματική η λειτουργία του κοινοβουλίου, αλλά και να υπάρχουν και  συνέπειες για όσους παραβιάζουν το νόμο, τον κανονισμό, τη  λειτουργικότητα του κοινοβουλίου και εκπέμπουν προς τα έξω μια θεσμική  απαξία, αυτό είναι το χειρότερο.

ΣΥΡΙΖΑ: ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Στην σωστή κατεύθυνση κινείται η (έστω και πολύ καθυστερημένη)  πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για  την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο  ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζει επίσης, “Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας “των δύο άκρων”. Είναι ώρα να σταματήσει η “ασυλία” των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών. Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν παύει ταυτόχρονα να είναι ένας αγώνας αξιών και ιδεών, αλλά και άρσης των αιτιών που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής
“Η συγκυβέρνηση της υποταγής και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού θεσπίζει άθλιους νόμους για να περιορίσει τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής” τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος. Προστίθεται δε ότι “Δεν μας συγχωρούν ότι είμαστε η φωνή της Αλήθειας ενάντια στο σύστημα της απάτης, της κλεπτοκρατίας και της προδοσίας”. Σύμφωνα τέλος με την ίδια ανακοίνωση: “Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων, που καθημερινά ληστεύονται και δολοφονούνται από ξένους εγκληματίες”.

NewsIt.gr