Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Μαίου 2013

Οι δηλώσεις Ρεν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, η κατάθεση του πρώην ΥΠΟΙΚ Χαρίλαου Σταυράκη στην διερευνητική επιτροπή για την οικονομία καθώς και οι αποφάσεις του Υπουργικού για ΔΕΦΑ και για οδηγό για δημόσιους υπαλλήλους είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Γίνεται επίσης αναφορά στο διαχρονικό πρόβλημα της ομίχλης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-που ανάγκασε χθες αεροσκάφη να προσγειωθούν στην Πάφο- καθώς και στις τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ με αφορμή την εξαγγελία της Κυβέρνησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

«Δημόσιοι και Gentlemen» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει για τον οδηγό συμπεριφοράς και δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της εικόνας της δημόσιας υπηρεσίας. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην κατάθεση του πρώην ΥΠΟΙΚ Χ.Σταυράκη στην ερευνητική επιτροπή και τις τοποθετήσεις του για τα μπόνους τραπεζιτών, τις προειδοποιήσεις του και τις σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ προσέφυγε στο Ανώτατο για ακύρωση της απόφασης του Προέδρου Αναστασιάδη για τερματισμό του διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Εκτός μνημονίου τα έσοδα από το φυσικό αέριο» και αναφέρεται στις δηλώσεις Ολι Ρεν ενώπιον της Ευρωβουλής κατά τη συνέχιση της συζήτησης για το κυπριακό πακέτο διάσωσης. Γράφει ότι υπήρξε αρνητική αναφορά για διασύνδεση της κρίσης με την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι τετραμελής οικογένεια Κυπρίων από τη Λεμεσό με δύο παιδιά ηλικίας 4 και 5 χρόνων διαβιούσε για μέρες στο όχημά της σε χωράφι μέχρι που τους εντόπισαν οικογενειακοί φίλοι και τους παρέχουν τροφή και στέγη. Επίσης η «Σ» στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στην κατάθεση Σταυράκη στην ερευνητική επιτροπή για τις τράπεζες.

Υπό τον τίτλο «Δέκα χρόνια στην ομίχλη» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι εκκρεμεί απόφαση για σύστημα ‘τυφλής προσγείωσης’ στο αεροδρόμιο από το 2003 και ότι κάθε χρόνο πτήσεις προσγειώνονται στην Πάφο λόγω της κατάστασης με την ομίχλη στη Λάρνακα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ δια των Ολι Ρεν και Γιέργκ Ασμουσεν καταλόγισαν ευθύνες στην Κύπρο για ελλιπή εποπτεία των τραπεζών. Στο πρωτοσέλιδό του ο «Φ» γράφει ότι λόγω κρίσης, μπαίνουν στα συρτάρια τα δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και ότι παγοποιήθηκε και η προσφορά για τη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία.

«Επικίνδυνη ‘θωράκιση’» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Χαραυγής» που αναφέρεται στις τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ με αφορμή την εξαγγελία της Κυβέρνησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αλλού αναφέρεται στην διαδικασία για δεύτερη μέρα χθες στο ΕΚ για την βοήθεια προς την Κύπρο και τις τοποθετήσεις Ολι Ρεν και Γιέργκ ‘Ασμουσεν. Επίσης στην πρώτη της σελίδα η «Χ» γράφει ότι χθες στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε πως η απόλυτη ευθύνη για την χρεοκοπία βαραίνει αυτούς που προκάλεσαν  τις τεράστιες ζημιές στις τράπεζες και αυτούς που είχαν την εποπτεία.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Ρεν: Η Κύπρος άργησε να δράσει» και αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Επιτρόπου ενώπιον του ΕΚ για τους χειρισμούς της Λευκωσίας και τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν. Αλλού γράφει ότι στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανεργίας, το Υπουργείο Γεωργίας δέχεται αιτήσεις για δωρεάν μαθήματα για φιλόδοξους αγρότες. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα σε πρόσφατη μελέτη με βάση την οποία η ηλιοθεραπεία μειώνει τους κινδύνους από την αρτηριακή πίεση, θωρακίζει κατά των καρδιακών ανακοπών και των εγκεφαλικών και χαρίζει χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)