Οι Εβραίοι εναντίον της ανάπτυξης ναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την εμφάνιση αυτών που αποκάλεσε νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, ξεχωρίζοντας την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Jobbik στην Ουγγαρία και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα- NPD της Γερμανίας.

Σε μελέτη που παρουσιάσθηκε κατά τη διαδικασία του συνεδρίου στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, υπογραμμίστηκαν οι δεσμοί μεταξύ των αυξανόμενων δυνάμεων των εξτρεμιστικών ομάδων με την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τις λανθάνουσες ναζιστικές τάσεις στην γηραιά ήπειρο. «Παρά το γεγονός ότι οι νεοναζιστικές κινήσεις και ιδεολογίες υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μια ιδεολογία που γεννήθηκε στην Ευρώπη, να αναβιώσει στην Ευρώπη μέσα στο σύστημα των πολιτικών κομμάτων», αναφέρει η μελέτη. «Η οικονομική κρίση, την οποία εκμεταλλεύεται η νεοναζιστική ιδεολογία, μπορεί να διαρκέσει ή να επιδεινωθεί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνεται στο έγγραφο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στο τέλος της τριήμερης συνάντησης, ο εβραϊκή ομάδα με επικεφαλής τον επιχειρηματία των ΗΠΑ, Ronald Lauder, κάλεσε τις χώρες των οποίων τα συντάγματα επιτρέπουν, να εξεταστεί επειγόντως η απαγόρευση των νεοναζιστικών κομμάτων ή οργανώσεων με την «απειλή της ασφάλειας των μειονοτήτων».

Ανησυχία εκφράσθηκε από την εβραϊκή ομάδα για την «Χρυσή Αυγή», το τρίτο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα. Το κόμμα, το οποίο κάποτε ήταν οριακό, απέρριψε τη νέο-ναζιστική ετικέτα, αλλά είναι λάτρης της ναζιστικής φιλολογίας και των συμβόλων. Έχει κατηγορηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την έξαρση της βίας κατά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, σημειώνει το AP.

Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/306518/oi-evraioi-enantion-tis-anaptyxis-nazistikon-kommaton-stin-eyropi#ixzz2T1Shl7td