Η Ελλάδα δεν έχει να παλέψει μόνο για το δημόσιο χρέος της, αλλά και κόντρα στην ξενοφοβία που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, σύμφωνα με το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής Sueddeutche Zeitung.

Σε ένα μακροσκελές άρθρο που υπογράφει ο Χιουτζ Γουίλιαμσον, διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Ασία, με τίτλο «Σαν δαρμένο σκυλί», αναφέρεται, μεταξύ άλλων η περιβόητη υπόθεση του Αιγύπτιου εργάτη σε αρτοποιείο, ο οποίος είχε βασανιστεί από το αφεντικό του και κάποιους συνεργούς του όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του.

«Ο Αιγύπτιος είχε δηλώσει τότε έκπληκτος διότι όταν πήγε στο νοσοκομείο, τον επισκέφθηκε η αστυνομία και του απήγγειλε κατηγορία γιατί δεν είχε νόμιμη άδεια παραμονής» διηγείται ο Γουίλιαμσον, ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι βασανιστές του Αιγύπτιου κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα ελεύθεροι.

Σε άλλο σημείο του άρθρου ο Γουίλιαμσον αναφέρει ως θετικό βήμα τη δημιουργία ειδικού σώματος στην ΕΛ.ΑΣ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, όμως πρόκειται, όπως σημειώνει, για «μια περιορισμένη και ακαθόριστη πρωτοβουλία». «Λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι νέες μονάδες, πώς θα προστατεύονται οι ξένοι που δεν διαθέτουν χαρτιά από συλλήψεις και πώς θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί», γράφει η Sueddeutche Zeitung.

Ακολούθως, αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του θέματος της ξενοφοβίας στην Ελλάδα, ο Γουίλιαμσον προχωράει σε μια αποκάλυψη: «Οταν επισκεφτήκαμε το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2012 και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα έρευνάς μας για την ξενοφοβική βία, ένα μέλος της κυβερνώσας παράταξης χαρακτήρισε τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα ως “κατσαρίδες”» υποστηρίζει σε επίμαχο σημείο του άρθρου του ο Γουίλιαμσον.

«Είναι ανησυχητικό» προσθέτει ο Γουίλιαμσον στο άρθρο του στην Sueddeutche Zeitung, «ότι αρκετοί έλληνες πολιτικοί παραμένουν προφανώς αδρανείς γιατί φοβούνται μια λαϊκίστικη αντίδραση από το κόμμα της Χρυσής Αυγής και έτσι σχεδόν κανένας δεν παίρνει θέση εναντίον της μαζικής εχθρότητας κατά των ξένων».

Οι πολιτικοί σε θέσεις κλειδιά, προσθέτει ο αρθρογράφος, «αποκρύπτουν ότι αυτή η έλλειψη ανοχής μεγαλώνει συνέχεια και στρέφεται και κατά άλλων ευάλωτων ομάδων, όπως οι ομοφυλόφιλοι».

«Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζεται επίσης με τη βελτίωση της πολιτικής χορήγησης ασύλου και δεν πρέπει να αγνοηθεί η αναπτυσσόμενη ξενοφοβική βία» γράφει ο Γουίλιαμσον. «Σε ανεπίσημες συζητήσεις που κάναμε στην Αθήνα, έδειξαν πρόθυμοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης να προσεγγίσουν το πρόβλημα με οικονομική και τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν. Τώρα λοιπόν πρέπει να πει ξεκάθαρα η Κομισιόν πού και σε ποιο βαθμό μπορεί να δραστηριοποιηθεί».

NewsIt.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.