Η καρδιά του Μπρίσμπαν θα κτυπήσει ελληνικά

ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΚΟΥΡΕΜΠΑΝΑ

Πηγή: Neoskosmos.com

Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια επαρχιώτικα βρε
ώσπου η σύναξις αυτή
σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί

Mέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες

“Ας κρατήσουν οι χοροί” (1983) – Διονύσης Σαββόπουλος

Το γνωστό τραγούδι του Σαββόπουλου θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί για το πανηγύρι που στήνεται στο Musgrave Park, νότια του Brisbane.
Είναι το 37ο στη σειρά ελληνικό πανηγύρι που κάθε χρόνο αφήνει τους επισκέπτες του με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη πιο γλυκιά γεύση Ελλάδας!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανδαισία γεύσεων, χρωμάτων, αρωμάτων και μελωδιών!
Το Πανηγύρι του Brisbane που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες κόσμο.
Όσοι πάτε, ετοιμαστείτε να χορέψετε με διασημότητες της τηλεόρασης (Dancing with the stars), να τραγουδήσετε συνοδεία του μπουζουκιού, της λύρας, της ταραμπούκας και του λαούτου και να γευθείτε τις αυθεντικότερες σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας!
Για να σας δώσουμε μια μικρή μόνο γεύση, ενδεικτικά στο μενού θα υπάρχουν: Μουσακάς, χαλούμι, μπακλαβάς, σουβλάκια, λουκουμάδες (που λατρεύουν οι Αυστραλοί φίλοι μας) και πολλά-πολλά άλλα..!

Κανονίστε λίγο πριν πάτε να μην έχετε γεμάτο στομάχι για να μπορέσετε να επιδοθείτε σε όλες τις αμαρτωλές ατασθαλίες της ελληνικής κουζίνας, αφού πάνω από 20 περίπτερα απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας θα επιμεληθούν τη γαστρονομική σας απόλαυση. Ουδεμία ανησυχία ωστόσο για τις θερμίδες, αφού με τέτοιο χορό που θα κάνετε δε θα μείνει ούτε μια που δε θα κάψετε!.. «50 φορές να παίξει ο Ζορμπάς, 50 φορές θα σηκωθεί ο κόσμος να χορέψει» όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του πανηγυριού, κ. Χρήστος Καζώνης.

Ωστόσο, εκτός από το γαστρονομικό και το ψυχαγωγικό κομμάτι του διήμερου φεστιβάλ, κυρίαρχο ρόλο θα έχει και το πολιτιστικό μέρος με προβολές ταινιών, ομιλίες πάνω σε ιστορικά θέματα και γύρω από τον άξονα «Ελλάδα του τότε – Ελλάδα του τώρα».
Θα πραγματοποιηθούν ακόμα εκθέσεις με πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η πρωτότυπη έκθεση με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών και χρονολογιών.

Η εκκλησία θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Θα γίνει κανονικά λειτουργία, ενώ η ορχήστρα βυζαντινής μουσικής θα μαγέψει το κοινό.
Πολλά ελληνικά χωριά θα ζήλευαν το Πανηγύρι που στήνεται στο Brisbane και για το οποίο, όπως μας λέει ο πρόεδρος του κ. Χρήστος Καζώνης, χρειάζονται 11 μήνες πυρετωδών προετοιμασιών προκειμένου να διεξαχθεί άκρως επιτυχημένα και πανηγυρικά, προσεγγίζοντας κάθε χρόνο πάνω από 50.000 κόσμο!..

«Είναι η γιορτή της δεύτερης Ελλάδας» μας λέει ο κ. Ιωάννης Καρράς, ανταποκριτής του «Νέου Κόσμου» και ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Brisbane εδώ και χρόνια. «Μιας Ελλάδας που ποτέ δεν πεθαίνει και στέκει πάντα δίπλα στις χαρές αλλά και στα προβλήματα των συμπατριωτών στην προγονική γη». Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι το γεγονός ότι αναμένεται να γίνει μεγάλη λαχειοφόρος αγορά, τα κέρδη της οποίας για πρώτη χρονιά, όπως μας λέει ο πρόεδρος του φεστιβάλ κ. Χρ. Καζώνης θα σταλούν απευθείας στην Ελλάδα, προς ενίσχυση ανθρώπων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Το πανηγύρι ξεκίνησε το 1976 από μέλη της ελληνικής κοινότητας, με σκοπό την αναβίωση ελληνικών εθίμων και την σύσφιξη των σχέσεων των ελλήνων μεταναστών.
Ο κ. Στ. Στεργάκης, ο κ. Χρ. Τούμπας, ο Πάτερ Γρ. Σακελλαρίου, ο αείμνηστος Γιώργος Πίππος (τέως πρόεδρος της κοινότητας) είναι κάποιοι από τους βασικούς εμπνευστές και συντελεστές των πρώτων πανηγυριών που διοργανώθηκαν στο Brisbane.

«Τις πρώτες χρονιές το πανηγύρι γινόταν γύρω στην 25η Μαρτίου και μετέπειτα καθιερώθηκε να γίνεται τον Μάη, όταν ο καιρός είναι ευνοϊκότερος στο Brisbane, ενώ προηγείται το Πάσχα και η διάθεση είναι ακόμα ιδιαίτερα γιορτινή ,όπως μας λέει ο κ. Χρ. Καζώνης.
«Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εκδήλωσης οφείλεται στον επί 20ετίας πρόεδρό της, κ. Χρήστο Καζώνη και όλη την ομάδα του που εργάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο γεγονός με μεγάλη αγάπη και ανυπομονησία για το αποτέλεσμα που κάθε χρόνο είναι εκπληκτικό»., επισημαίνει ο κος Καρράς.

Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ

Σύγκριση του τότε (στην Ελλάδα) με το τώρα, νοσταλγία και αναπόληση των παλιών καλών στιγμών με αφορμή την κοινωνική εκείνη εκδήλωση που λάμβανε χώρα στους περίβολους των εκκλησιών και που στα ελληνικά έχει το πιο χαρωπό και γιορτινό όνομα «Πανηγύρι»!
Πάνω σε αυτή τη βάση εμπνεύστηκαν οι οραματιστές του το Πανηγύρι στο Brisbane προκειμένου να αποτελέσει μια γέφυρα με το παρελθόν αγκαλιάζοντας το μέλλον. Μια ευκαιρία για δημιουργική έκφραση όλων των Ελλήνων της Αυστραλίας «σ’ ένα έδαφος μη ελληνικό αλλά που φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα τον ελληνικό πολιτισμό», όπως μας λέει ο κ. Καρράς. Απόδειξη αυτού αποτελεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το 75% των παρευρισκομένων στο Πανηγύρι είναι Αυστραλοί, που εκτός των άλλων λατρεύουν την ελληνική κουζίνα με αδυναμία στους παραδοσιακούς λουκουμάδες και την σπανακόπιτα!
«Ολόκληρη η ελληνική παροικία, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και πολλοί άλλοι συντελεστές -όλοι εθελοντές, κοπιάζουν και συνεργάζονται αφιλοκερδώς για τη διοργάνωση του Ελληνικού Πανηγυριού» όπως μας λέει ο κ. Καζώνης. Στόχος είναι η διαφύλαξη του λαϊκού μας πολιτισμού και μεγάλη ανταμοιβή η χαρά, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πανηγυριωτών .

«Ακόμα και μια ελληνική λέξη να μάθεις για φέτος, αξίζει να το κάνεις Πανηγύρι!». Αυτό είναι το μότο του φετινού πανηγυριού στο Brisbane, αφού όλοι οι παρευρεθέντες θα ανταλλάξουν έστω και μια κουβέντα στα ελληνικά!
Να είστε όλοι εκεί!

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε