Στην Κίνα ο Πρωθυπουργός για την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων

Για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα αναχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων και την ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναμένεται να υπογραφούν διακρατικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, με επίκεντρο την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα.Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία.Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.Το πρόγραμμα των επαφώνΟ κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αναλυτικά:

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη 16 Μαΐου θα βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεκιάνγκ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών Ομίλων.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Από κυβερνητικής πλευράς, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Ν.Μηταράκης, ο Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας, καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ.Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Στ.Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γ.Μουρούτης.

Στη λίστα των επιχειρηματιών που συνοδεύουν  τον Πρωθυπουργό, είναι:

Στη λίστα είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Eπιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του ομίλου Γιαννίδη Α.Ε. και VITEX, εταιρεία χρωμάτων Κ. Γιαννίδης.

Ο Πέτρος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της EUROBANK, ο Σπύρος Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Συμεών Παλιός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc, ο Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες, ο Αρ. Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα, ο Μανώλης Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRETA FARMS.

Επίσης ο Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. NOURISHING ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ο Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Α.Ε. / VIVARTIA, ο κ. Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. – Costa Navarino.

Ο Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments, η Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ, ο Γ. Βερνίκος πρόεδρος Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ο Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar, η Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος DASKALANTONAKIS GROUP, ο Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ.

Ο Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Lamda Development, ο Αθ. Πότσης Senior Manager της Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων – Aerospace, ο Γ. Λινάτσας διευθύνων σύμβουλος Axia Ventures Group, ο Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών.

Ο Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής ATCOM, ο Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ο Κυριος Μποτζάκης εκπροσωπεί την εταιρεία Μποτζάκης ΑΕ, ο Λ. Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS και ο Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Ακόμη υπάρχει εκπρόσωπος της Intralot, της Mediterra, της BIG SOLAR S.A., της FOLLI – FOLLIE, των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρίων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan, της CIP Holding AG και της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, iefimerida.gr, με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ