Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Βοστόνης ο Ιερώνυμος- Ταξιδεύει στις ΗΠΑ

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναχώρησε σήμερα Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης, στις 18 Μαίου, μετά την τελετή Αποφοίτησης, θα ανακηρυχτεί ”επίτιμος διδάκτορας Θεολογίας” στην ”Θεολογική Σχολή Βοστώνης”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα παρακαθίσει, μ,ετά την αναγόρευση, σε επίσημο δείπνο, ενώ την προηγουμένη (17 Μαίου) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής.

Την  επομένη ο κ. Ιερώνυμος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, θα αναχωρήσουν για την Νέα Υόρκη όπου την Τρίτη 21 Μαΐου – εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – οι δύο Ιεράρχες θα τελέσουν αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος του Ναού.

Τον Ιερώνυμο -που είναι προσκεκλημένος του Αρχιεπικόπου Δημητρίου-  θα συνοδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ – αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αδαμάντιος Αυγουστίδης.

Να σημειωθεί ότι στον προκάτοχό του, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε απαγορεύσει να επισκεφθεί επισήμως την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ του είχε ζητήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους όταν υποχρεωτικά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, για την εξόδιο Ακολουθία μακαριστού Αρχιεπισκόπου (του τελευταίου Βορείου και Νοτίου Αμερικής) Ιακώβου…

Πριν αναχωρίση από την Αθήνα ο κ. Ιερόνυμος, σε συνένετυξή του στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, μεταξύ αλλων τόνισε και  τα εξής:

*Ο Ελληνισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν ταυτίζεται με γεωγραφικά όρια. Μπορεί να μην είναι κράτος ελληνικό, είναι όμως Έθνος ελληνικό. Κομίζω λοιπόν σε αυτήν την Ομογένεια το διαχρονικό χαιρετισμό, τον αδελφικό χαιρετισμό της πατρίδος προς όλους τους ξενιτεμένους.
*Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να επικεντρώσει τον αγώνα Της στο τι έφταιξε (για την κατάσταση στην Ελλάδα), ή ποίος έφταιξε. Ο αγώνας μας είναι «τι θα κάνουμε» να δώσουμε προοπτική και όραμα στους συνανθρώπους μας.
*Δεν είναι μόνο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά όλη η Εκκλησία της Ελλάδος με τις Ιερές Μητροπόλεις που συνεχίζουν να κάνουν αυτό τον καιρό ό,τι έκαναν και άλλοτε σε δύσκολες ώρες Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχή ξένων δυνάμεων κ.ά.
*Γίνεται ασφαλώς λόγος για την περιουσία (της Εκκλησίας της Ελλάδας), αλλά λόγος όχι αληθής, αλλά προπαγανδιστικός και απενοχοποιητικός. Δημοσίευσα τελευταία ένα σχετικό βιβλίο και σας το αποστέλλω για να το μελετήσετε. Όση περιουσία έχει μείνει από τις κατά καιρούς λεηλασίες, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη εάν επιτευχθεί μία συνεργασία Εκκλησίας, Κυβερνήσεως και Πολιτικών Κομμάτων. Η Εκκλησία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτε, διότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Εκκλησία έχει κάνει τις προτάσεις της.
*Κάτω από τις σημερινές συνθήκες όχι σε μισθοδοσία κληρικών από την Εκκλησία. Τούτο θα μπορούσε να γίνει αν επεστρέφετο η εκκλησιαστική περιουσία από το Κράτος, το οποίο την δέσμευσε από το 1834 γι’ αυτόν τον σκοπό.
*Την ενότητα της Εκκλησίας δεν την αναιρούν οι διαφορετικές δικαιοδοσίες όσο η απουσία κοινής πίστης και ζωής, η έλλειψη του συνδέσμου της αγάπης.