Οι πολιτικοί στο στόχαστο της Γιάννας Αγγελοπούλου

Οι Έλληνες μπορούν να επαναλάβουν το «θαύμα του 2004» και αξίζουν πολύ καλύτερης τύχης, υποστήριξε η Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας το βιβλίο της σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πολιτιστική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η κα Αγγελοπούλου μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου της “My Greek Drama”, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά, όπως είπε, αναφέρθηκε στις προσωπικές απόψεις της για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, για την κληρονομιά που άφησε στη χώρα, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ότι «δεν είμαστε κακομοίρηδες».

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, η κα Αγγελοπούλου αντέκρουσε επικρίσεις για τη διοργάνωση των Αγώνων, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν ευθύνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την οικονομική κρίση, αλλά οι πολιτικοί και οι επιλογές τους.

Μιλώντας επίσης σε δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η «Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων» της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε:

«Καταρχήν, αυτό το βιβλίο ήθελα να το γράψω και το έγραψα για να γνωρίσω στον κόσμο και ειδικά στην Αμερική μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που μπορεί, που έχει καταφέρει εξαιρετικά πράγματα, που έκανε ένα θαύμα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και που πήρε ένα σωρό μαθήματα. Αλλά, πέρασε η σκυτάλη στους πολιτικούς και αυτοί την άφησαν κάτω και έτσι άλλαξε η ζωή του κόσμου».

Στη συνέχεια, η κα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι παρουσιάζει το βιβλίο της σε διάφορες πόλεις στην Αμερική «για να μην τα βάζουν με τους Έλληνες». «Και δεν υπάρχει στερεότυπο του τεμπέλη και αποτυχημένου Έλληνα» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Εγώ ξέρω τον Έλληνα που μπορεί και θαυματουργεί και γι’ αυτό είμαι υπερήφανη. Μιλώ για τη χώρα μας, για όλα τα καλά. Μιλώ στους ξένους και τους λέω βοηθήστε την Ελλάδα, επισκεφθείτε την Ελλάδα, μπορείτε να βοηθήσετε νέους στην Ελλάδα, όπως κάνω με τη χρηματοδότηση πρότζεκτ παιδιών, στέλνοντάς τα στην πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον, ενώ υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι. Τη χώρα μου την έχω υπηρετήσει και είμαι περήφανη. Ήθελα πάντα να βοηθώ τη χώρα μου και αυτό θα κάνω πάντα».

Σε ερώτηση ποια είναι η απάντησή της σε όσους ισχυρίζονται ότι έγραψε το βιβλίο «για να υπενθυμίσει» την παρουσία της και ότι αποτελεί μια «χρυσή εφεδρεία» σε μια νέα πολιτική κατάσταση, η κα Αγγελοπούλου σημείωσε: «Ήμουν τόσα χρόνια στη σκιά των γεγονότων και το επέλεξα εγώ. Τώρα, το κάνω για τους Έλληνες, γιατί είναι κρίμα και είναι αδικία οι Έλληνες από λάθη πολιτικών δεκαετιών να περνάνε αυτά που περνάνε, να χάνουν τα σπίτια τους, τους μισθούς τους, τις συντάξεις τους, τα αυτοκίνητά τους, να αλλάζουν τη ζωή των παιδιών τους. Οι Έλληνες αξίζουν πολύ καλύτερης τύχης. Είναι αυτά που έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση και που καυτηριάζω μέσα στο βιβλίο».

Τέλος, στην ερώτηση αν το «μυστικό της συνταγής» του 2004 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, η κα Αγγελοπούλου υποστήριξε: «Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο. Τότε δεν ήταν μόνο οι εγκαταστάσεις που κάναμε, δεν ήταν μόνο η υποδομή. Οι άνθρωποι δούλεψαν για πρώτη φορά αποφασισμένοι, όλοι σαν μια ομάδα». Και υπογράμμισε: «Έτσι, αυτή η ομάδα, η Ελλάδα, με πειθαρχία, χωρίς να ζητά τίποτα έκανε το θαύμα. Είχαμε μόνο 165 χιλιάδες εθελοντές και έμαθαν με ένα τρόπο να νικούν τη γραφειοκρατία, να ξεπερνάνε όλα τα προβλήματα. Και είμαστε η μόνη χώρα που κάναμε αγώνες σε τέσσερα χρόνια αντί για εφτά, χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό τι σημαίνει; Τους αγώνες τους έκανε ο κόσμος, δεν τους έκανα εγώ μόνη μου, δεν τους έκανε μόνο η οργανωτική επιτροπή, δεν τους έκανε μόνο η κυβέρνηση. Τους έκανε ο κόσμος της Ελλάδας. Αυτό το θαύμα το έκαναν οι Έλληνες. Όσο για μένα δεν έχω ανάγκη τον τίτλο του πολιτικού για να κάνω πράγματα για τη χώρα μου».GIANNA_436_355