Στο Μιλάνο ο πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά μακρών και εγκάρδιων συναντήσεων με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της ιταλικής συμπρωτεύουσας, Άντζελο Σκόλα.

Ο οικουμενικός πατριάρχης απηύθυνε πρόσκληση προς τον καρδινάλιο Σκόλα να επισκεφθεί το Φανάρι την οποία ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου έκανε αμέσως αποδεκτή. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την 31η Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στο Μιλάνο οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1700 ετών από την υπογραφή, στην πόλη αυτή της βόρειας Ιταλίας, του Διατάγματος του Μέγα Κωνσταντίνου, το οποίο και θέσπισε την ανεξιθρησκία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έθεσε τέλος στους διωγμούς των χριστιανών.

Ο πατριάρχης χοροστάτησε λειτουργίας στον κατάμεστο ναό Σάντα Μαρία Ιν Ποντόνε, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Μιλάνου. Παρών, στην τελετή, ήταν και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Σκόλα.

«Ευχαριστούμε τον Κύριο για την αδελφοσύνη που επικρατεί ανάμεσά μας, ανάμεσα στις δυο αδελφές εκκλησίες μας. Σας απευθύνω χαιρετισμό, με ιδιαίτερη αγάπη και σας μεταφέρω την ευλογία της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο οικουμενικός πατριάρχης.

«Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι ο οικουμενικός διάλογος συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, στη διαμόρφωση μιας πλουραλιστικής κοινωνίας στην οποία τόσο αναφερόμαστε. Η επίσκεψη αυτή, είναι, για εμάς, ένα μεγάλο δώρο», υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα.

Στο πρώην βασιλικό παλάτι του Μιλάνου, ο οικουμενικός πατριάρχης και ο Ιταλός καρδινάλιος, σε πανηγυρική ομιλία τους, αναφέρθηκαν στη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας στις σημερινές, πλουραλιστικές κοινωνίες, έχοντας ως αφετηρία σχετική φράση του Ιησού που παραθέτει ο Άγιος Ιωάννης: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

«Σήμερα, εκτός από την οικονομική και κάθε άλλου είδους κρίση, ζούμε και κρίση ελευθερίας. Όλοι διαμαρτύρονται, επιθυμούν και αναζητούν την ελευθερία. Κάποιες φορές χύνουν και το αίμα τους, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρουν να την βρουν και να την κάνουν κτήμα τους. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη σημασία της πραγματικής ελευθερίας και πού ακριβώς βρίσκεται» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, όπως αναφέρουν, σε αναλυτικά ρεπορτάζ τους, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, ο καρδινάλιος Σκόλα και ο διάδοχος του αποστόλου Ανδρέα, σε νέα οικουμενική συνάντηση στην καθολική βασιλική εκκλησία του Αγίου Αμπρότζο, σχολίασαν αποσπάσματα της Καινή Διαθήκης.

Zougla.gr