Ψήφισμα στο Κογκερέσο από το ΑΗΙ υπέρ της Κύπρου- Δηλώσεις Λαρυγκάκη στην Panhellenic Post

 May 16, 2013 @ 9:46

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) κ. Νικ Λαρυγκάκης και το επιτελείο του καθώς το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαίου 2013 είχαν το επίσημο Δείπνο του Ιστιτούτου στην Μεγάλη Βρετανία, στο Σύνταγμα.

Ο κ. Λαρυγκάκης μίλησε στην ΡΗΡ για τα θέματα επικαιρότητας, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο Δείπνο.

Ο σύντομος διάλογος έχει ως ακολούθως:

ΡΗΡ: Κύριε Λαρυγκάκη, πως ήταν το κλίμα των επαφών που είχατε στην Αθήνα και με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών;

Λαρυγκάκης: Ήταν πολύ θετικό το κλίμα. Ανταλλάξαμε  απόψεις και γνώμες. Αναφέραμε στον Υπουργό τις δικές μας δραστηριότητες και τις προσπάθειες που κάνει το ΑΗΙ στην Αμερική για τα εθνικά θέματα, αυτή την περίοδο.

ΡΗΡ: Αναφέρεσθε στην επιστολή στον Πρόεδρο Ομπάμα…

Λαρυγκάκης: Βεβαίως, αλλά και σε άλλα θέματα.

ΡΗΡ: Τι σας είπε ο κ. Αβραμόπουλος;

Λαρυγκάκης: Μας είπε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Αμερική, ενώ κοιτάζουμε όλοι και ενεργούμε θετικά για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά  στον Λευκό Οίκο. Είναι θέμα ημερομηνίας.

ΡΗΡ: Στην επιστολή μιλάτε για την Τουρκία…

Λαρυγκάκης: Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς στην ευρύτερη περιοχή συντελούνται γεγονότα, όπως ο εμφύλιος στη Συρία και η πιθανότητα να εξαγωγής του σε όμορες χώρες, έχουμε το Ιράν, βεβαίως και η Τουρκία, δεν χρειάζεται να το πούμε αυτό, είναι αιώνιο το πρόβλημα με την Τουρκία…

ΡΗΡ: Για το Κυπριακό..

Λαρυγκάκης: Για το Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Μεγαλόνησος, εμείς τόσο στην επιστολή μας στον Πρόεδρο όσο και σε Ψήφισμα που καταθέσαμε στο Αμερικανικό Κογκρέσσο πριν από τρείς εβδομάδες, λέμε συγκεκριμένα ότι αυτή τη στιγμή να μην αντιμετωπισθεί από κανέναν η Κύπρος με βάση την οικονομική κατάσταση αυτής της περιόδου, που είναι υποβαθμισμένη. Κανείς να μην το χρησιμοποιήσει αυτό εναντίον της Κύπρου για να πιέσουν μία πολιτική λύση πάνω στο Κυπριακό, που δεν θα είναι επωφελής για όλο τον λαό της Κύπρου.

ΡΗΡ: Ποιά είναι η δική σας προσπάθεια στα ελληνοτουρκικά;

Λαρυγκάκης: Παρακαλουθούμε την κατάσταση μην αλλάξει κάποια πορεία ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα.

ΡΗΡ: Για την κατάσταση στηνΕλλάδα;

Λαρυγκάκης: Δυστυχώς ακόμη “δεν έχει βγει από το δάσος” (όπως λέμε στην Αμερική) η ελληνική οικονομία. Βρήκαμε βέβαια μια καλύτερη εικόνα, περισσότερο θετική. Το σημαντικό είναι, κατά την άποψή μας, ότι αυτή η κυβέρνηση  που συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο, συνεχίζει και μάλιστα προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Αυτό δείχνει σταθερότητα και βοηθάει στις προοπτικές για επενδύσεις. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους επενδυτές από το εξωτερικό, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. και αυτή την εικόνα διαχέει σήμερα η κατάσταση, κάτι που είναι θετικό.

ΡΗΡ: Ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

Λαρυγκάκης: Ο στόχος του ΑΗΙ είναι να ενημερώνουμε το Αμερικανικό λαό στην πραγματική εικόνα της γενέτειρας. Γιατί βλέπουν κάποιες εικόνες στις τηλεοράσεις από διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα κλπ. και πιστεύουν ότι έτσι είναι όλη η Ελλάδα, ότι ζει σε κλίμα αναταρραχής και δεν υπάρχει σταθερότητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα, αλλά ιδιαίτερα στην Αμερική αυτή η εικόνα, δυστυχώς, έχει περάσει. Εμείς είμαστε εκεί για να προσπαθούμε πάντοτε  να ενημερώνουμε για την πραγματική κατάσταση. Ναί, υπάρχουν προβλήματα αλλά ο λαός τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία.