Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες-Φώναξαν χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή!

Νέο πανδαιμόνιο προκάλεσαν στη Βουλή οι Χρυσαυγίτες βουλευτές. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τον αντιρατσιστικό νόμο, ο ακροδεξιός βουλευτής Ηλιόπουλος καταφέρθηκε με ανοίκειο τρόπο κατά του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας τον προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη να τον ανακαλέσει στην τάξη.

Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες-Φώναξαν Χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή

Η επίπληξη του προεδρείου πυροδότησε πεζοδρομιακού ύφους αντιδράσεις από τον βουλευτή, αναγκάζοντας τελικά τον κ. Δραγασάκη να ενεργοποιήσει τις σχετικές πειθαρχικές διατάξεις και να τον αποβάλει από την αίθουσα. Τον βουλευτή ακολούθησε, εν εξάλλω, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, κατά την αποχώρηση της οποίας ακούστηκε μάλιστα η φράση «Χάιλ Χίτλερ».

Ο Παν. Ηλιόπουλος αξιοποίησε την προγραμματισμένη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, προκειμένου να εξαπολύσει προσωπική επίθεση με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση του κ. Τσίπρα προσθέτοντας ότι «ο μίστερ Τσίπρας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες-Φώναξαν Χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα», τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις του τύπου «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες-Φώναξαν Χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή

«Σας αφαιρώ το λόγο», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε», ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

Φύγετε να μη σας διώξουμε

Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες-Φώναξαν Χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 80 «η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή συνεπάγεται την περικοπή του ¼ της αποζημίωσής του».

Και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε χάιλ Χίτλερ!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας, μιλώντας στο enikos.gr παραδέχτηκε ότι φώναξε «χάιλ Χίτλερ» για να ειρωνευτεί τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είχαν ήδη φωνάξει το ναζιστικό σύνθημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά στο enikos.gr «το πρώτο χάιλ Χίτλερ το φώναξε κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Έγινε χαμός, ακούγονταν φωνές και στο τέλος είπα και γω «Πυροβολήστε μας κιόλας, χάιλ Χίτλερ».

Τσίπρας-Ρουπακιώτης υπέρ σύμπραξης δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στη μισαλλοδοξία

Την ανάγκη σύμπραξης όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στα φαινόμενα μισαλλοδοξίας που εκτρέπουν τη Δημοκρατία, τόνισαν από το βήμα της Βουλής τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης όσο και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για την αναβολή κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχέδιου ο κ. Ρουπακιώτης υπερασπίστηκε το νομοθέτημά του στέλνοντας μήνυμα σε όσους αστόχαστα, όπως είπε, λησμονούν ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται από τα τρία κόμματα, ότι με τη δύναμη που του δίνει η στήριξη του κόμματός του θα υπερασπιστεί το σύνταγμα, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν διεκδικούμε την τελειότητα κανενός νομοσχέδιου. Όσα γράφονται για τυχόν περικοπές δράσεων ελευθερίας και έκφρασης προσώπων, είναι επιεικώς ασεβή.

Θέλω να διαβεβαιώσω και να επαναφέρω τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Κουβέλη ότι θα προωθηθεί αυτό το νομοσχέδιο. Προσωπικά θα υπηρετήσω τη θεσμική λειτουργία και την τάξη, θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και το νομοσχέδιο θα συμπληρωθεί χωρίς να εγκαταλειφθεί καμία βασική αρχή ή άξονάς του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ρουπακιώτη να μην δεχτεί παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν την ουσία και το πνεύμα του νομοσχεδίου.

«Αυτό που ενόχλησε είναι ότι με το νομοσχέδιο σμπαραλιάζεται, συνθλίβεται η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και ότι σε αυτό τον τόπο είναι ίσοι και όμοιοι αυτοί που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία με τους νοσταλγούς του Χίτλερ. Φοβούνται ότι και τυπικά μπορεί να εκπνεύσει αυτό το ιδεολόγημα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι μείζων. Θα επαναλάβω την παράκλησή μου ότι αν δεν αναζητηθούν συγκλίσεις των δημοκρατικών δυνάμεων και του δημοκρατικού τόξου κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να αναδείξει την ανάγκη υπεράσπισης της νομιμότητας χωρίς να ακουμπάει στα όρια περιορισμού της έκφρασης και της ελευθερίας της γνώμης», ανταπάντησε ο κ. Ρουπακιώτης.