Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα για Μεταρρυθμίσεις-Αποκρατικοποιήσεις

Η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας για τη διετία 2015-2016
– Η έκθεση σημειώνει πως για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους
– Για τη διετία 2015-2016 η τρόικα ζητά νέα μέτρα κυρίως φορολογικού περιεχομένου
– Για τη ΔΕΗ βγάζουν κίτρινη κάρτα: Να έχει πουληθεί μέχρι το 2015

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνοδεύει το Μνημόνιο, επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες, αλλά ασκείται κριτική σε μείζονα ζητήματα, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Γενικότερα, πάντως, από την έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εάν κατά τον έλεγχο της Τρόικας το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και υπάρχει δημοσιονομικό κενό, η χώρα δεσμεύεται για νέα μέτρα το επόμενο έτος, ανεξαρτήτως της διετίας 2015- 2016.

Για τη συγκεκριμένη διετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τελικά ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει στο 1,7% του ΑΕΠ και στο 2,1% του ΑΕΠ και τα μέτρα για την κάλυψή του, θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν εκτελείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, ενώ παραμένει ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ εφέτος, συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ του 2012. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται, επίσης, ότι έως τον Νοέμβριο εφέτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακίνητα του Δημοσίου- τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- που θα πωληθούν απευθείας ή θα τιτλοποιηθεί η αξία τους και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

Στο ζήτημα της φορολογικής διοίκησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο μηχανισμός.

Αναφέρει ότι το θέμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί στον επόμενο έλεγχο τον Ιούνιο, ενώ αποδέχεται ότι οι έμμεσοι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Θεωρεί, παράλληλα, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Πάντως, το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014, ενώ με τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στη φορολογία εισοδήματος, θα εισπραχθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ το 2014.

Σημειώνεται ότι η Τρόικα δεν έχει αλλάξει τους στόχους για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Εφέτος προβλέπεται ύφεση 4,2%, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,6%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 27% το 2013, για να υποχωρήσει στο 26% το 2014, στο 24% το 2015 και στο 21% το 2016. Παράλληλα, θα υπάρξει αρνητικός πληθωρισμός για το 2013 και το 2014 (-0,8% και -0,4% αντίστοιχα) ενώ από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, οι μισθοί θα είναι κατά 17,4% μειωμένοι το 2014 σε σχέση με το 2009.

Όσον αφορά στους κινδύνους για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αυτοί εστιάζονται στα εξής:

-Κατά πόσον θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι απαρτίζεται από τρία κόμματα και έχει μικρή πλειοψηφία στη Βουλή.

– Στο ότι η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης στην ευρωζώνη, που εμποδίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

– Στην ενδεχόμενη αντίσταση που θα υπάρξει στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης και της δημόσιας διοίκησης εν γένει.

-Στη μη έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη μη επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη που έχουν τεθεί για το 2014.

Τέλος, για το Δημόσιο θεσπίζεται ανώτερο ετήσιο όριο απασχολούμενων, με στόχο στο διάστημα 2011- 2016 οι αποχωρήσεις να ανέλθουν σε 183.381 υπαλλήλους. Από αυτούς, οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013- 2016.
Πηγή: NewsIt.gr