Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Μαϊου 2013

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ για τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ κυριαρχεί στο σημερινό Τύπο. Γίνεται επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δια νόμου, την έναρξη χθες των παγκύπριων εξετάσεων, την κατάθεση Σιαρλή στην ερευνητική επιτροπή, τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Ρήξη με Ντάουνερ» γράφει για αυστηρή επιστολή Αναστασιάδη στον Μπαν Γκι μουν όπου καταγγέλλει τον Ειδικό Σύμβουλο των ΗΕ για υπονόμευση της αξιοπιστίας του και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πάει στο δείπνο με τον Έρογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τις τράπεζες και γράφει για μείωση των επιτοκίων ακόμα και με νόμο. Αλλού γράφει ότι άρχισε ο αγώνας των υποψηφίων και πως ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα των παγκύπριων εξετάσεων.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Τον…κάρφωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Μπαν Γκι μουν χθες και γράφει ότι στάλθηκε στον απόηχο της γνωστοποίησης του εγγράφου με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαφωνούν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για την Ιατρική Σχολή. Αλλού γράφει ότι κατέρρευσε γυάλινη επιφάνεια από το κτίριο του ΘΟΚ.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ανεπιθύμητος ο Ντάουνερ» γράφει για επιστολή Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση του Ειδικού Συμβούλου και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει στο δείπνο της 29ης Μαΐου. Αλλού γράφει για αόρατη παρακολούθηση οδηγών που θα υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας μεταξύ δύο σημείων του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποκάλυψη του πρώην ΥΠΟΙΚ, Βάσου Σιαρλή στην Ερευνητική Επιτροπή ότι το κούρεμα ήταν γνωστό από τον Φεβρουάριο.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «’Ευκαιρία’ για λύση» γράφει ότι αυτό υπέδειξε στον Ομπάμα ο Ερντογάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να συμφωνεί. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται να υπερασπιστεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την προσφυγή Σταυρινάκη εναντίον του για την ακύρωση του διορισμού του στη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε μετά από συνάντηση με τον ΡΤΚ πως πρέπει να μην δώσει η ε/κ πλευρά ερείσματα στην τουρκική για «μηδενική βάση» στις διαπραγματεύσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Στρίμωξαν τον Ντάουνερ των ΗΕ» (UN’s Downer in doghouse) αναφέρεται στην επιστολή Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου προειδοποιεί πως μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του στον δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου εάν ο Ειδικός Σύμβουλος συνεχίζει «να παίζει». Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από ένα από τα τρία ρωσικά πολεμικά πλοία που προσάραξαν χθες στο λιμάνι Λεμεσό. Αλλού αναφέρει ότι Άρσεναλ και Σπουρς έτοιμες για τον τελικό αύριο στην Premier League.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)