Βήμα πίσω από τον Τσίπρα για τις συνιστώσες- Παράταση έως τον Ιούλιο

– Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω και έδωσε παράταση για τις συνιστώσες έως τον Ιούλιο
– Ο Μανώλης Γλέζος μετά το ΟΧΙ με νέα δήλωση μιλάει για ενιαία δράση και ενιαίο φορέα
– Η τελική απόφαση για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα παρθεί τον Ιούλιο στο συνέδριο
– Απόφαση για εγγραφές νέων μελών έως τις 10 Ιουνίου και οι σύνεδροι θα φτάσουν περί τους 3.000

Μπαρούτι μυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου κορυφαία στελέχη είπαν ένα βροντερό όχι στον επικεφαλής Αλέξη Τσίπρα για αυτοδιάλυση των συνιστωσών και ενσωμάτωσή τους στοπν ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις αντιδράσεις με σκληρές εκφράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα των Λαφαζάνη και Στρατούλη, αλλά και του Μανώλη Γλέζου ο οποίος συνυπέγραψε κείμενο κατά του κ. Τσίπρα με επικεφαλής κι άλλων συνιστωσών, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση και πρότεινε συγκεκριμένα το θέμα να λυθεί οριστικά στο συνέδριο του Ιουλίου και κατά συνέπεια να υπάρξουν διαφορετικές λίστες για την εκλογή των συνέδρων.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε συνιστώσα διαφωνήσει με την προοπτική της διάλυσής της μετά το συνέδριο του καλοκαιριού, δεν θα αποτελεί πλέον συνιστώσα αλλά απλός παρατηρητής στον ενιαίο πλέον κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής σχολιάζαν πως “τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ”. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. Υπό το πρίσμα αυτό, προσθέτουν, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματος και καταλήγουν ότι «συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Γλέζος με μία νέα δήλωσή του φαίνεται πως αλλάζει τακτική 180 μοίρες και προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος. Μετά το κείμενο το οποίο και συνυπέγραψε, ο κ. Γλέζος σημειώνει πως “ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε», δήλωσε μετά την λήξη των εργασιών της ΚΕ, ο Μανώλης Γλέζος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το απόγευμα τις εργασίες της με την έγκριση των Θέσεων (16 λευκά) και πλέον, το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για συζήτηση που θα εξελιχθεί μέχρι το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει από 10-14 Ιουλίου.

Στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου βρίσκονται και οι «Θέσεις» της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία έχει εκφράζει την διαφωνία της με την διάλυση των συνιστωσών, θέμα που επίσης θα αποφασίσει τελικά το συνέδριο. Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Εγγραφές θα μπορούν να γίνουν και αργότερα αλλά όσοι εγγραφούν μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με βάση το μέτρο 1:10 οι σύνεδροι θα ανέλθουν γύρω στις 3000. Αν όμως υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει κατάργηση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί «εμφύλιο» στο κόμμα και φέρνει ρήξη στη σχέση του με τον Μανώλη Γλέζο, που δε δίστασε να διαφωνήσει δημόσια με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Μανώλης Γλέζος και οι Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά), επικεφαλής συνιστωσών, υπογράφουν κείμενο στο οποίο επιτίθενται με βαρύς χαρακτηρισμούς στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση του να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα και να επιβάλλει ενιαία λίστα στην εκλογή των οργάνων του κόμματος.

«Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας. Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις εξαγγελίες «επικαλούμενος εντολές από 1.600.000 ψηφοφόρους, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψιν της τρικοματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλλει τη διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος», σημειώνεται.

Ο Μανώλης Γλέζος και οι άλλες τέσσερις συνιστώσες ζητούν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνει να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα.