Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Μαϊου 2013

Η επόμενη αποστολή του κλιμακίου της Τρόικας στη Λευκωσία μέσα το καλοκαίρι, οι αναμενόμενες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ εντός της εβδομάδας και οι κινήσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό  είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.  Άλλα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ότι η Κύπρος δεν ζήτησε χρήματα από την Ελλάδα, λόγω PSI, οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος απέρριψε κατηγορίες του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων “εκλογών” στα κατεχόμενα.

 

Υπό τον τίτλο «Το τρένο φεύγει τον Οκτώβριο!..» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα της ότι αυστηρό μήνυμα – προειδοποίηση προς τη Λευκωσία θα κομίσει η Τρόικα κατά την επόμενη αποστολή της στην Κύπρο, στα μέσα Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, για τον κίνδυνο να χάσει το νησί το «ευρωπαϊκό τρένο» αν δεν επιταχύνει τις διαδικασίες που συνδέονται πρωτίστως με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον της Βουλής για τα θέματα της εξυγίανσης των τραπεζών και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη, αναφέρει ότι η Τουρκία ζήτησε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιτηρεί και τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

 

Η «Σημερινή», με τίτλο «Νέο Πρόσωπο-κλειδί ορίζουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό» αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι δεύτερο κανάλι επικοινωνίας δημιουργούν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό, λόγω της έντονης και συχνής δυσαρέσκειας που εκφράζεται για τη συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο χουλιγκανισμός καλά κρατεί και αναφέρεται στα επεισόδια κατά τους πανηγυρισμούς του τίτλου του ΑΠΟΕΛ, κατά τα οποία πυρπολήθηκε και περιπολικό της Αστυνομίας. Αλλού γράφει πως η φετινή νικήτρια της Eurovision Emmelie de Forest έχει βασιλική καταγωγή.

 

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ξεκαθάρισμα προθέσεων» ότι στο ΔΗΚΟ αναμένουν τις συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου σήμερα και της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, προκειμένου να διαφανεί η πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα σε ότι αφορά τα εσωτερικά του ζητήματα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι «ομοσπονδοποιείται» ο τομέας της υγείας, καθώς θα χωριστεί σε πέντε περιφέρειες, στοχεύοντας στη μελλοντική αυτοδιοίκηση και οικονομική ανεξαρτησία. Ακόμη παραθέτει αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη, ο οποίος απέρριψε επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, λέγοντας ότι «καλλιέργησαν κουλτούρα διαπλοκής στο ΥΠΕΣ».

 

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Η Κυβέρνηση θέλει συμβούλια βολικά», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέσυρε πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Ανώτατο, την αναφορά που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας στη νομοθεσία, που κατά πλειοψηφία ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο, για τη θητεία των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών. Γράφει εξάλλου ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε χρήματα από τη βοήθεια ανακεφαλαιοποίησης, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει η Ελλάδα. Αλλού, γράφει ότι στα κατεχόμενα οδεύουν προς πρόωρες “εκλογές”.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ)