Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Μαϊου 2013

Η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στην παρουσία πρώην και νυν ηγεσιών των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, για το θέμα της πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα όσα κατάθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, η επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, η έκθεση της ΕΕ για τις καθαρότερες θάλασσες στην Κύπρο και ο μεγάλος αποψινός τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

 

«Η Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκάνδαλο επτά χρόνων», αναφέρει πως ανοίγει ο φάκελος και διορίζεται Διερευνητική Επιτροπή για τη σύμβαση του κράτους με τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κόσιη, η οποία υπογράφηκε το 2006 και από τότε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωργκάτζη κάθε χρόνο στις ετήσιες εκθέσεις της επισημαίνει τις ετεροβαρείς πρόνοιές της εις βάρος της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ενεργούσε ως το τέταρτο μέλος της Τρόικας. Αναφέρει επίσης ότι η γερμανική εφημερίδα Bild επαναφέρει τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στις κυπριακές τράπεζες.

 

«Η Σημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Κρυφές πληγές βγαίνουν στην επιφάνεια», γράφει ότι κρυφές μέχρι σήμερα πληγές στο σώμα της κυπριακής οικονομίας έκαναν την εμφάνιση τους κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συμφωνία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, επί της οποίας η Επιτροπή διαπιστώνει ψεγάδια και εκφράζει έντονο προβληματισμό. Αλλού γράφει ότι το προσεχές Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ όπου θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα αντικομματικής συμπεριφοράς που επέδειξαν στελέχη του κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η πλειοψηφία των κομμάτων δείχνει να συμμερίζεται τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ πως το κρατικό κανάλι από τη στιγμή που λαμβάνει χορηγία από το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις.

 

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Γυρεύουν τα χαμένα δισεκατομμύρια», αναφέρει ότι στοιχεία άγνωστα που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά φαίνεται να περιέχει η άρον – άρον πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θέμα που αποτέλεσε χθες το επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Αλλού αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σπεύδει το Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα για να αποτρέψει κινήσεις ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών στο Κυπριακό ενόψει των “εκλογών” στα τέλη Ιουλίου. Γράφει επίσης ότι το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών κατάφερε να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να πετύχει την καταδίκη Ε/κ ο οποίο ασκούσε παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη και στα κατεχόμενα, οδηγώντας εκατοντάδες πρόσφυγες ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

 

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «`Ουρά` πολλών δις», γράφει πως “μεγάλη ουρά” που θα αποβεί σε βάρος της κυπριακής οικονομίας κρύβει η κακή συμφωνία για την πώληση των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα καθώς όπως αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη η συμφωνία είναι πάρα πολύ κακή για τις κυπριακές τράπεζες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται πιο στοχευμένη διαχείριση του προϋπολογισμού για τους δικαιούχους χαμηλοεισοδηματίες πρόσφυγες. Γράφει επίσης ότι διεξάγεται απόψε ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Ο Χριστόφιας είναι υπεύθυνος για την κρίση», γράφει πως ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο κύριος υπεύθυνος για την προσφυγή της χώρας σε σχέδιο διάσωσης και ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν ότι δεν αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για να λάβει μέτρα. Αλλού αναφέρει ότι τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας σε όλη την Κύπρο μετατράπηκαν σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου. Γράφει επίσης πως και οι 112 παραλίες της Κύπρου που εξετάστηκαν στο πλαίσιο έκθεσης που διενεργεί η ΕΕ έχουν “εξαιρετικής” ποιότητας νερά, τοποθετώντας το νησί στα κορυφαία στην Ένωση για θαλάσσια μπάνια.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΑΡ)