“Θύμωσε” η Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας…

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Weekend Australian», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το σχετικό ψήφισμα στο κοινοβούλιο της μεγαλύτερης αυστραλιανής Πολιτείας και έκανε λόγο για «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία, το σχετικό ψήφισμα που είναι γεμάτο ανακρίβειες και υπερβολές υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο.
«Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας» υπογραμμίζεται.

Εξάλλου, η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».
Επαναλαμβάνει ακόμα ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις σχέσεις Τουρκίας-Αυστραλίας και σημειώνει ότι οι πολιτικοί που προωθούν την ιδέα της αναγνώρισης της «γενοκτονίας» δεν έχουν θέσει στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απόβαση των ANZACs στην Καλλίπολη όπου αποδεκατίστηκαν χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες από τους αμυνόμενους Τούρκους.

Αυτό το συμβάν έφερε, όμως, πιο κοντά τις δυο χώρες και τιμάται δεόντως κάθε χρόνο τον Απρίλιο.
Το 2015 προγραμματίζονται, όμως, ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ενώ από ομογενειακής πλευράς γίνονται προσπάθειες στις εκδηλώσεις να συμπεριληφθεί και η Λήμνος, αφού το ελληνικό νησί ήταν το «πλωτό στρατόπεδο και νοσοκομείο των Αυστραλών» πριν κάνουν την εξόρμησή τους, αλλά και μετά.

Στο μεταξύ, ο Ποντιακός Ελληνισμός της Αυστραλίας τίμησε το Σαββατοκύριακο τη μνήμη των προγόνων του, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.