Ο Κυπριακός Τύπος, 23 Μαϊου 2013

Οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την οικονομία και τα ενεργειακά, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου με το διορισμό εκτελεστικού διευθυντή και οίκου για να ελέγξει τους τελικούς της λογαριασμούς και οι αντιπαραθέσεις για τα στεγαστικά προγράμματα της Κυβέρνησης  είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η παρουσία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του διευθυντή διαχείρισης δημόσιου χρέους και η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα.

«Χάρτης Μπαρόζο με αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε ενεργειακό χάρτη ενώ επιπρόσθετα οι εταίροι αναγνώρισαν την ανάγκη να δοθούν πρόσθετα κονδύλια στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τις αναφορές χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία του διευθυντή του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η Κύπρος ήταν σε καθεστώς χρεοκοπίας από το 2011. Επίσης στο πρωτοσέλιδό της η «Α» προβάλλει την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Καλοβλέπει η ΕΕ την ενεργειακή συνεργασία» και αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου στις Βρυξέλλες και τις διαπιστώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής ότι η ενεργειακή συνεργασία στον άξονα Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας αποτελεί μέρος των σχεδιασμών της ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει για τις εξελίξεις στην οικονομία με επίκεντρο την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με την «Σ» CEO αναλαμβάνει ο Μιχαλάκης Κολακίδης ενώ προβάλλονται και δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ και οι επαφές του κλιμακίου της Τρόικας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έπιασαν τόπο τα μέτρα στης Αστυνομίας για τον χθεσινό τελικό στην Λεμεσό.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τελική ευθεία για την Τράπεζα» γράφει στο κύριό του θέμα ότι το προσωρινό ΔΣ αποφάσισε το διορισμό Κολακίδη στην θέση του εκτελεστικού διευθυντή στην Τρ. Κύπρου ενώ η Blackrock αναλαμβάνει τον τελικό έλεγχο στους λογαριασμούς της Τράπεζας κάτι που θα καθορίσει το οριστικό κούρεμα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος είναι στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ και αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες και στις δεσμεύσεις που εξασφάλισε από τους εταίρους μας. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη ότι η Λευκωσία διεκδικεί πρόσθετα κονδύλια ύψους 300-400 εκ. από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ.

«Κατάργησαν προσφυγικά προγράμματα» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» σύμφωνα με την οποία,  η Κυβέρνηση προχωρεί σε πλήρη κατάργηση τριών στεγαστικών σχεδίων και σε μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων και τους ύψους της οικονομικής βοήθειας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου ο αρμόδιος Υπουργός για να δώσει εξηγήσεις, όπως γράφει, για τις καθυστερήσεις στα θέματα ΦΑ. Επίσης η «Χ» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στις δηλώσεις Τουμάζου Τσιελεπή ότι δεν δεσμεύουν τον Πρόεδρο οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

«Ο Σουλτς καλεί την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη» είναι ο τίτλος  του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΕΚ στις Βρυξέλλες και τις δεσμεύσεις που εξασφάλισε. Αλλού γράφει για την κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του Διευθυντή του γραφείου διαχείρισης χρέους στο ΥΠΟΙΚ και τις αναφορές του μεταξύ άλλων για τον πρώην Υπουργό Χαρίλαο Σταυράκη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα προβάλλει την επίθεση χθες στο Λονδίνο  που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός στρατιώτη.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)