Πλημμύρισε Ελλάδα το κέντρο του Μπρίσμπαν στην Αυστραλία

ΤΩΝ ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ – ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑ
Neoskosmos.com

Παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Campbell Newman, του πρώην ομοσπονδιακού κ. Kevin Rudd, του επίτιμου προξένου, κ. Δ. Ράπτη, και άλλων προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή το διήμερο Ελληνικό Πανηγύρι, το οποίο τίμησαν, εκτός από την ομογένεια και πολίτες από όλες τις εθνικότητες.
Πρόκειται για ένα πανηγύρι που συνδυάζει αρμονικά τον ελληνικό πολιτισμό με την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας και που, κατά γενική ομολογία, κατάφερε και ενσωματώθηκε με την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Αυτό, από μόνο του, θεωρώ, ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Επιτροπής του Πανηγυριού και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον φορέα που είναι η Ελληνική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, αλλά και στις δεκάδες εθελοντές που πλαισίωσαν την Επιτροπή και με το χαμόγελο στα χείλη εργάστηκαν ακούραστα με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την επιτυχία του Πανηγυριού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος που γίνεται το διήμερο Πανηγύρι, βοηθά τα μέγιστα τόσο στην οργάνωση όσο και στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
Το ελληνικό Κλαμπ, με τους χώρους ψυχαγωγίας, το ελληνικό σχολείο, τα γραφεία της Κοινότητας και ο περικαλλής ναός Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το πασίγνωστο πάρκο του Musgrave. Έτσι, λοιπόν, στους μεν χώρους του Κλαμπ έγιναν οι διαλέξεις από ακαδημαϊκούς και συνεχόμενη προβολή φιλμ για την Αρχαία Ελλάδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και άλλα στα οποία παρακολούθησαν ένας μεγάλος αριθμός Αυστραλών, εκθέσεις με παραδοσιακές φορεσιές και φωτογραφίες με πληροφορίες στα Αγγλικά για τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, επιδείξεις μαγειρικής, εκθέσεις με ελληνικά προϊόντα κ.λπ., στο δε πάρκο στήθηκε το λαϊκό πανηγύρι.

Η εργασία άρχισε την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα τα 50 τόσα περίπτερα είχαν όλο τον εξοπλισμό. Το Σάββατο, από νωρίς το πρωί, έκλεισε το Edmonstone Street (South Brisbane) και ο χώρος ένθεν και ένθεν του δρόμου ντύθηκε στα ελληνικά χρώματα. Εκεί με περίπτερα η Παγκρήτιος, η Παμμακεδονική, οι Κώες, οι Κύπριοι και, φυσικά, οι τοπικές Κοινότητες της Παναγίας και της Αγίας Παρασκευής. Ένας πόλεμος με γαστρονομικές γεύσεις και με ό,τι ελληνικό μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

 

Μπράβο τους!
Άξιο μνήμης είναι και το γεγονός ότι οι διοργανωτές των διαγωνισμών κατανάλωσης λουκουμάδων, ελιών και ζυμαρικών φρόντιζαν, οι συμμετέχοντες να είναι μη ελληνικής καταγωγής.

Όσο για το διαγωνισμό Ζορμπά, εκεί γινόταν πραγματικά ο χαμός. Και πάλι μπράβο.
Πολλά ήταν και τα χορευτικά συγκροτήματα που έδειξαν τις χορευτικές τους φιγούρες και χειροκροτήθηκαν. Συγχαρητήρια στη νεολαία της Βρισβάνης που πατάει γερά στις ρίζες μας και στους χοροδιδασκάλους που φροντίζουν για τη συνέχεια.

Σε αυτή την μεγάλη χαρά παρόντες ήταν οι τηλεοπτικοί αστέρες, Lincoln Younes και Kelly Paterniti και άλλοι από τη σειρά «Home and Away» καθώς και τα αδέλφια Jake and Elle από το «My Kitchen Rules». Και, φυσικά, λαμπερές προσωπικότητες από το «Κανάλι 7» που ήταν και χορηγός της διήμερης εκδήλωσης. Και ο δύο βραδιές έκλεισαν πανηγυρικά με τα βεγγαλικά να στολίζουν τον ουράνιο θόλο.

Οι εκτιμήσεις, όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών αγγίζουν τις 50.000. Ένα πανηγύρι που συνδύασε αρμονικά τον ελληνικό πολιτισμό με το θέαμα, την ψυχαγωγία και τις ελληνικές γεύσεις.

Μία ακόμα αξιόλογη ελληνική γιορτή και μια από τις πλέον επιτυχημένες και λαοφιλείς της Κουηνσλάνδης έριξε αυλαία.
Ο επίλογος έρχεται δια στόματος του πολιτειακού πρωθυπουργού, ο οποίος επαίνεσε τους οργανωτές, ευχαρίστησε τους συντελεστές και ανέβασε ψηλά τον πήχη της προσφοράς της ομογένειας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Ο «Νέος Κόσμος» συμμετείχε με περίπτερο και μοίρασε δωρεάν τόσο φύλα της Πέμπτης, 16ης τρέχοντος όσο και το δίγλωσσο «Ν.Κ.» του Σαββάτου.
Ευχαριστούμε τους ομογενείς που μας επισκέφθηκαν και δήλωσαν την αγάπη τους στον ιδρυτή Τάκη Γκόγκο και στο διευθυντή μας Χριστόφορο Γκόγκο.
Ευχαριστούμε επίσης και τους ακαδημαϊκούς φιλέλληνες που επιλέγουν να διαβάζουν Ελληνικά με προτίμηση την εφημερίδα μας για την ενημέρωσή τους στα ελληνικά και κυπριακά τεκταινόμενα.

Τέλος, συγχαίρουμε τον πρόεδρο του Πανηγυριού, τον κ. Καζώνη, για την άψογη διοργάνωση και τη φιλοξενία στους χώρους του πανηγυριού