Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Μαίου 2013

Οι διαδικασίες για το διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου μετά και την άρνηση του Μιχάλη Κολακίδη να αναλάβει τη θέση, η αυριανή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της συνεδρίας, τα στοιχεία που έδωσε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για την περιουσιακή του κατάσταση, η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και οι καταγγελίες για ξεπούλημά τους και οι κατηγορίες της Κύπρου ενάντια στην Τρόικα για αλλοίωση πληροφοριών για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τρόικα φωνάζει για τις καθυστερήσεις», γράφει ότι η αντίδραση των εκπροσώπων της Τρόικας ήταν η κινητήριος δύναμη που επίσπευσε τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου από τη Blackrock αλλά και για να υπάρξει κινητοποίηση στο θέμα του διευθύνοντα συμβούλου. Αλλού, γράφει για τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για την περιουσιακή του κατάσταση την πενταετία 2008-2012, αναφέροντας ότι έκανε δωρεές στα παιδιά του και στο κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε άλλο της θέμα, η «Α» γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν αναγνωρίζει την Επίτροπο Μεταρρύθμισης Εμανουέλλα Μουσιούττα Λαμπριανίδη.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Τρίτος Πόλος ενάντια σε Μάριο και Νικόλα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει, μέλη της ΚΕ του ΔΗΚΟ διαφοροποιούνται από τους δύο διεκδικητές της Προεδρίας και επιτίθενται εναντίον τους, καταλογίζοντας τους ευθύνες ότι υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έκανε πίσω ο Μιχάλης Κολακίδης για τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και το Συμβούλιο της Τράπεζας μελετά τη σύσταση τριμελούς Εκτελεστικής Διεύθυνσης. Αλλού, γράφει ότι άνοιξαν μέχρι σήμερα 1300 νέες θέσεις εργασίας και πως τα τρία σχέδια απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Πίεση Τρόικας για Τράπεζα Κύπρου», γράφει ότι το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο ζήτησε τον άμεσο διορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή για να μπει η Τράπεζα σε πορεία εξόδου από το καθεστώς της διαχείρισης και να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αλλού, γράφει ότι 33 εγκλήματα διαπράττονται κάθε μέρα στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπάρχει μείωση των σοβαρών αδικημάτων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε απέστειλε αυστηρή επιστολή στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, κατηγορώντας τον για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δυσβάστακτο βάρος 8,5 δις ευρώ», γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητά έρευνα για τη συμφωνία αποξένωσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και καταλογισμό ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» γράφει ότι η Κυβέρνηση τοποθέτησε στα συρτάρια τα δύο Ακτινοθεραπευτικά, το Κέντρο Αίματος και την επέκταση του Τμήματος Αιμοδιάλυσης. Αλλού, γράφει για τις προτάσεις της ΠΕΟ για την ανεργία, και την εκτίμηση της οργάνωσης ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 15%, κάτι που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κυπριακός θυμός πάνω στη διαστρέβλωση της Τρόικας», ότι η Κύπρος κατηγόρησε χθες την Τρόικα για αλλοίωση πληροφοριών σε ένα τετρασέλιδο έγγραφο που συνόψιζε την κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με τα μέτρα κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία προβάλλει την κοινή διάσκεψη που έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά απόπειρα δολοφονίας 39χρονης Γεωργιανής γυναίκας στην οδό Λήδρας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Πέφτουν κεφάλια στο ΔΗΚΟ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την αυριανή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σχετικά με τις αποφάσεις που θα παρθούν για τη στάση των στελεχών κατά τις Προεδρικές Εκλογές. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την ΕΕ πρόσθετα κονδύλια μέχρι και 400 εκ. ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στο ΚΥΠΕ, στην οποία δηλώνει μεταξύ άλλων ότι ο ανοικτός διάλογος που επιζητά το Ισραήλ με την Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο « ‘Γιοκ’ τερματικό φυσικού αερίου!», γράφει για «ύποπτες μεθοδεύσεις» που οδηγούν σε μονόδρομο τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει για «σύννεφα στις σχέσεις ΔΗΚΟ-Προεδρικού» και έντονη ανησυχία του συγκυβερνώντος κόμματος για τις προθέσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή για τα αίτια της κρίσης κλείνει τα μάτια για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και ότι στόχος της είναι η επίρριψη ευθυνών στην Αριστερά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «‘Θερμό’ Καλοκαίρι!», γράφει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα ‘θερμό’ για την Κυβέρνηση με δύο μεγάλα μέτωπα να είναι ανοικτά, αυτό της οικονομίας και του σεναρίου επιβολής νέων μέτρων, και το μέτωπο της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τις τουρκικές αντιδράσεις. Αλλού, γράφει για τα περιουσιακά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα, γράφει για το σάλο που έχει προκαλέσει στην Τουρκία μια φωτογραφία που αναρτήθηκε σε τουρκική ιστοσελίδα με τον Κεμάλ Ατατούρκ σε παραλία.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, κάτω από τον τίτλο «Τα λεφτά μετρούν», γράφει ότι η Λευκωσία «κτύπησε» την προκατειλημμένη περίληψη της Τρόικας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη διαμαρτυρία παιδιών δημοτικού σχολείου έξω από τη Βουλή για την κακοποίηση των ζώων στα τσίρκο. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για την κρίση που κτύπησε και τις παραλίες, καθώς οι αρχές δεν διαθέτουν χρήματα για τους ναυαγοσώστες.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)