Βίαιες ταραχές στη Σουηδία για τους μετανάστες

Η Σουηδία στη συνείδηση των περισσοτέρων έχει καταχωρηθεί ως το ιδανικό καταφύγιο για κάποιον που αναζητεί δουλειά και προοπτική. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση μεταναστών κυρίως στη Στοκχόλμη. Μια συσσώρευση που έχει οδηγήσει στις ταραχές που πλήττουν τη σουηδική πρωτεύουσα τις τελευταίες έξι μέρες.

Η βία έχει προκαλέσει ανοιχτή συζήτηση στη Σουηδία για την ένταξη των μεταναστών -οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού και είναι συγκεντρωμένοι στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεργίας- στην κοινωνία. Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών υπέβοσκε, και μετά το θάνατο του 69χρονου από αστυνομικά πυρά βγήκε στην επιφάνεια.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν για έκτη νύχτα και πολλά οχήματα καταστράφηκαν από φωτιές στις φτωχές γειτονιές στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου η ένταση, ωστόσο, φαίνεται να έχει μερικώς κοπάσει. Τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα κάθε βράδυ για σχεδόν μια εβδομάδα στις «παραγκουπόλεις» στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου πλειοψηφεί το αλλοδαπό στοιχείο, φαίνεται να έχουν ατονήσει, μετά την άφιξη επιπρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων .

Ενας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «ενισχύθηκαν με αστυνομικούς που ήρθαν από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε», χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών ενισχύσεων.

Η βία εν τω μεταξύ επεκτάθηκε την Παρασκευή το βράδυ έως την πόλη Ερεμπρο που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί αναφέρθηκε μια πυρκαγιά σε σχολείο, καθώς και αρκετές καταστροφές οχημάτων, αλλά όπως ανέφερε η αστυνομία, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη περίπου τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Στη σουηδική πρωτεύουσα όπου η ένταση παραμένει, περίπου 200 ακροδεξιοί βρέθηκαν στα προάστια της Στοκχόλμης αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν νέα σοβαρά κρούσματα βίας. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Στοκχόλμη απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα καυτά σημεία στη σουηδική πρωτεύουσα.

Πηγή: iefimerida.gr