Στην Αθήνα εντός του καλοκαιριού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ-Κομίζει πρόσκληση Ομπάμα σε Σαμαρά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί εντός του καλοκαιριού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα.  Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να επιδώσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναπτυχθεί μία παραφιλολογία από μερίδα του Τύπου για δήθεν αποκλεισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Panhellenic Post, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και ήταν απλώς θέμα “ημερομηνιών” η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, σχετικά με το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) κ. Νικ Λαρυγκάκης, που πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα (13 Μαίου) και συναντήθηκε με τον Υπουργό των Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο, είχε δηλώσει στην ΡΗΡ -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- “…κοιτάζουμε όλοι και ενεργούμε θετικά για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά  στον Λευκό Οίκο. Είναι θέμα ημερομηνίας”.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με την επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν μπει στο «ψυγείο».
Στην πραγματικότητα, θα δοθεί ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν.
Να σημειωθεί ότι το ΑΗΙ, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, (16 Μαίου 2013) είχε αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βάλει στην ατζέντα της συνάντησης το Κυπριακό, το Αιγαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι ημερομηνίες της επίσκεψης του Τζον Κέρι δεν έχουν καθοριστεί.

Με στοιχεία και από ΔΟΛ