Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Μαίου 2013

Οι εσωτερικές διεργασίες στο ΔΗΚΟ, η καθυστέρηση της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, οι επιταγές που μοιράστηκαν προεκλογικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η μείωση των κρατικών εσόδων και η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

 

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κλειστό πόκερ με τρεις βαλέδες» γράφει ότι το ΔΗΚΟ εισέρχεται σήμερα με τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του σε κρίσιμη πορεία η οποία θα κορυφωθεί το Νοέμβριο με την εκλογή νέας ηγεσίας. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Στέλιος Κοιλιάρης, ο καθηγητής Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και ο οικονομολόγος και γνωστός επιχειρηματίας Μάικ Σπανός διορίζονται στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρεται ακόμα σε μεγάλο κύκλωμα εικονικών γάμων.

 

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Σε βάρος όλων η καθυστέρηση για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει στο κύριο της θέμα, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, ότι η παραμονή της Τράπεζας Κύπρου υπό καθεστώς εξυγίανσης, χωρίς διεύθυνση και με ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις, δυσχεραίνει το χαρτοφυλάκιο της, και δεν αποκλείεται αυτό να οδηγήσει την Τρόικα σε αποφάσεις για περαιτέρω κούρεμα. Αλλού γράφει για το θάνατο μιας γυναίκας από βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Γράφει ακόμα ότι πέφτουν οι υπογραφές για το τερματικό.

 

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «515 προεκλογικά τσιεκκούθκια» γράφει ότι 515 πρόσωπα έλαβαν επιταγή από το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης του Προεδρικού, το οποίο μοίρασε 541.985 ευρώ λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι νέα δεύτερη έρευνα διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνηθεί το παράπονο Καναδού υπηκόου για κακοποίηση του από μέλη της Αστυνομίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ΗΕ διαβεβαίωσαν πως το δείπνο που οργανώνει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη Λευκωσία, θα είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Βουτιά στα έσοδα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μείωση 59 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης 31,1, εκ. ευρώ που υπήρχε μέχρι τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τα κρατικά έσοδα και κάνει λόγο για προάγγελο νέων δυσβάστακτων περικοπών και φορολογιών. Αλλού αναφέρεται σε προειδοποιήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τους κινδύνους επέκτασης στην Κύπρο φαινομένων τύπου «Χρυσής Αυγής». Γράφει ακόμα ότι περιοχές «Natura» κακοποιούνται στο βωμό της ανάπτυξης.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Μια λιγότερο σπάταλη δημόσια υπηρεσία» γράφει ότι σχέδιο δράσης για την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας αναμένεται να είναι έτοιμο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ετοιμάσουν μελέτη με τον ίδιο σκοπό. Αλλού γράφει ότι οι διακινήσεις και το εμπόριο δια μέσου της πράσινης γραμμής μειώθηκαν το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Αναφέρεται ακόμα σε δήλωση του ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ότι η Κύπρος είναι ανοιχτή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)