Διαφωνίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εμπλοκή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στη σύσκεψη των Πολιτικών αρχήγων που στηρίζουν την Κυβέρνηση γύρω από το θέμα του αποκαλούμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Αυτό φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη όσο και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για το πως θα κινηθεί η τρικομματική κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής ζητώντας την άμεση κατάθεσή του στη Βουλή, θέση την οποία υποστήριξε νωρίτερα στη δική του δήλωση και ο κ. Κουβέλης.  Όπως είπαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στις χωριστές τους δηλώσεις, το νομοσχέδιο θα είναι ανοιχτό σε βελτιώσεις, αλλαγές ή και τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έθεσε και μία άλλη παράμετρο. Είπε πως εάν η κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας δεν συμφωνήσουν τελικά στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το δικό του Νομοσχέδιο το οποίο ελπίζει, όπως είπε, να στηρίξουν τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται  ότι το εν λόγω νομοσχέδιο  του ΠΑΣΟΚ έχει συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Νόμου που επεξεργάζετασι η Κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, προφανώς θα υπάρξει και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, επί του προκειμένου. Πάντως, όπως δήλώσε ο κ. Βενιζέλος, κανένας από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος) δεν έθεσε θέμα μη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Υπουργού Δικαιοσύνη κ. Ρουπακιώτη.

Από τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συναντήση των συνεργαζόμενων αρχηγών ήταν εκεινο της απεργίας,  ιδίως των νέων και των μόνων εργαζομένων σε μία οικογένεια, δηλαδή, της απόλυτης ανεργίας. Επίσης το θέμα μείωσης του ΦΠΑ εστίασης, θέμα για το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, σε δικές του δηλώσεις μετά το πέρας της συσκέψεως, είπε ότι θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε μετά το πέρας της σύσκεψης τη θέση του κόμματός του ότι το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Παράλληλα, φανερά εκνευρισμένος, ο κ. Κουβέλης επιτέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) η οποία «έσπευσε απαραδέκτως» να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της, λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη των τριών αρχηγών.