Φεμινιστική αντίληψη της ιστορίας

Panos Evangelopo​ulos (panos@evangelopoulos.gr)

Από τον υπέροχο φίλο μου Νίκο  kamaadm@hotmail.com  , πάλαι ποτέ κάτοικος Βιέννης, του κύκλου των θερμών του φιλελευθερισμού, τώρα πλέον από τις μακρινές Βερμούδες όπου διάγει τον βίο του στη μέση του Ατλαντικού στην πολεμοχαρή αρένα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Nikos Georgiopoulos Φεμινιστική αντίληψη της ιστορίας: Η ιστορικός Marija Gimbutas αποκαλύπτει ότι η Θεά της ειρήνης στην αρχαία Ελλάδα μετατράπηκε στην οπλισμένη και αρματωμένη Θεά Αθηνά.

Νέα Υόρκη:

 

“Τεσσεράμιση χιλιάδες χρόνια π.χ. στον κόσμο βασίλευε ειρήνη και ομόνοια. Οι άνθρωποι αντί να φτιάχνουν όπλα για ν’ αλληλοσκοτώνονται έφτιαχναν υπέροχους ναούς, σπίτια που ήταν θαύματα αισθητικής, αγγεία απαράμιλλης ομορφιάς, αγάλματα. Οι άνθρωποι για αιώνες έζησαν μέσα σε δημιουργία και ισορροπία. Κανείς δεν σκεφτόταν τον πόλεμο. Η βία ήταν άγνωστη. Οι κοινωνίες που ήταν δεμένες με το χώμα έζησαν ειρηνικά στην κυριαρχία των γυναικών. Στην Νοτιανατολική και Κεντρική Ευρώπη η μητριαρχία κράτησε από το 7000 έως το 3500 π.χ. ενώ στην Δυτική Ευρώπη από το 4500 μέχρι το 2500. Μετά οι κοινωνίες αυτές άρχισαν να κυριεύονται από φύλα που μετακινήθηκαν προς αυτές και είχανε αρσενικούς Θεούς. Από τότε και μέχρι σήμερα ο κόσμος ζει την επιθετική ανδροκρατική παράδοση. Όσο για κείνη την πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης, που δεν βασίζεται στη βία και έχει κέντρο της τη γη, μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτεται”.

Η μητριαρχία συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα σε ορισμένους λαούς της Μελανησίας, της Αυστραλίας, του Μπουτάν κ.α.