Η συμμετοχή της Χεζμπολάχ στο συριακό εμφύλιο απασχολεί τα Ηνωμένα Έθνη

Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στο Κουσέιρ της Συρίας και κυρίως για τη συμμετοχή «ξένων μαχητών» -δηλαδή την παρουσία ενόπλων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο πλευρό του συριακού καθεστωτικού στρατού για την πλήρη ανακατάληψη της πόλης από τους αντάρτες. To ζήτημα φτάνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την επέμβαση ξένων μαχητών.

Τα μέλη του Συμβούλιου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα εξετάσουν ψήφισμα που καταδικάζει την εμπλοκή ενόπλων από το εξωτερικό στη μάχη του Κουσέιρ, η οποία ξεκίνησε πριν από μία περίπου εβδομάδα με την επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Στο πλευρό του συριακού στρατού μάχονται, ανοικτά, και δυνάμεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η ηγεσία της οργάνωσης επιβεβαίωσε ουσιαστικά στη γειτονική χώρα την «αποστολή δυνάμεων» για στήριξη του Άσαντ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των εντάσεων μέσα στο Λίβανο με φόντο την στήριξη ή την αντίθεση στην ηγεσία της Συρίας -διαμάχη που κινείται παράλληλα με τις σεκταριστικές διαφορές στον ούτως ή άλλως ευαίσθητο Λίβανο.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν έχουν δεσμευτική ισχύ, όπως εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη θα εξετάσει σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της εμπλοκής της Χεζμπολάχ (που δεν κατονομάζεται, αλλά «φωτογραφίζεται»).

Η πρόταση υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και ζητείται, μεταξύ άλλων, από τις συριακές αρχές να επιτρέψουν «την ελεύθερη και χωρίς εμπόδια» πρόσβαση εκπροσώπων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κουσέιρ, προκειμένου να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Στο κείμενο σημειώνεται, επίσης, ότι «είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όσοι ευθύνονται για τις σφαγές στο Κουσέιρ θα λογοδοτήσουν», όπως και όσοι είναι υπεύθυνοι «για σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας».

Newsroom ΔΟΛ