Σε δύσκολη θέση ο Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

-Με τις υπογραφές 54 βουλευτών της συγκυβέρνησης κατατέθηκε  η πρόταση για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου -Διευρύνεται το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών, με την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος -“Οι αποκαλύψεις δικαιώνουν το ΣΥΡΙΖΑ”, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου -Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση

Πρόταση της οποίας η βάση είναι τα ευρήματα από την πολύμηνη έρευνα της Επιτροπής και κυρίως η αποκάλυψη από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών πως η λίστα ήρθε επίσημα στην Αθήνα για φορολογική αξιοποίηση.
Το κείμενο, το οποίο έχει συγγράψει ο Πρόεδρος της Προανακριτικής, εισαγγελέας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά», ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (αρ. 256 περ. γ΄υποπερ α και β), σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ειδική αναφορά γίνεται στις… «παραλείψεις» του πρώην υπουργού Οικονομικών, στο γεγονός δηλαδή ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ για να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, ενώ θα επισημαίνεται πως δεν έδωσε σαφή εντολή στο ΣΔΟΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για έλεγχο.
Επιπλέον αναφέρονται ρητώς οι ισχυρισμοί Παπακωνσταντίνου, που καταρρίπτονται μετά το αποκαλυπτικό έγγραφο των Γαλλικών αρχών, ότι δηλαδή το cd με τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε άτυπα στα χέρια του από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής» και δε μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Στην πρόταση, που φέρει υπογραφές βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., Π. Ρήγα και Β. Οικονόμου, υπάρχει η εκτίμηση πως αν η λίστα Λαγκάρντ αξιοποιούνταν θα εισέρρεε στα κρατικά ταμεία ποσό άνω των 120 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ο περίεργος, όσο και ύποπτος τρόπος που ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχασε το πρωτότυπο cd.
Με αφορμή τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρει σε επίσημη δηλωσή της: “Οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία δικαιώνουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που τον Ιανουάριο 2013 υπέβαλε πρόταση να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου, σε βαθμό κακουργήματος. Τότε, οι συνεταίροι της Κυβέρνησης καταψήφισαν επιδεικτικά την πρότασή μας. Σήμερα, τρέχουν πανικόβλητοι να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, προσπαθώντας συνένοχα να κόψουν και να ράψουν τη διερεύνηση ώστε και πάλι να μην ακουμπήσει τους προστατευόμενούς τους. Και αντί να φέρνουν το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή, ως όφειλαν θεσμικά, διοχετεύουν στα ΜΜΕ ότι συλλέγουν υπογραφές από βουλευτές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που δεν είναι μέλη της Επιτροπής. Τόσο πολύ φοβούνται τη θεσμική διαδικασία και τη σε βάθος έρευνα για την ουσιαστική και όχι την κυβερνητική αλήθεια;”.

Πηγή: NewsIt.gr