Στο “στόχαστρο” αδήλωτες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

με στοιχεία από News.gr-Neoskosmos.gr

Επί ποδός πρέπει να τεθεί η ομογένεια ώστε να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια κτηματογράφισης της ακίνητης περιουσίας που ενδεχομένως κάποιοι ομογενείς διαθέτουν στην γενέτειρα. Οι κίνδυνοι να χαθεί η περιουσία αυτή, είτε χωράφι είναι, είναι ακίνητο σε κάποια επαρχιακή πόλη, είναι μεγάλος εάν δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο έγκαιρα και εάν ο ενδιαφερόμενος ομογενής δεν παρακολουθήσει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την δήλωση  και τον τον έλεγχο για τη σωστή καταγραφή μέχρι την χαρτογράφηση και την κατοχύρωση.
Βέβαια οι προπθεσμίες που “τρέχουν” ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, είναι μεγάλες (δώδεκα χρόνια) και τα ένδικα μέσα που παρέχονται κρίνονται επαρκή ώστε ο τυχόν απληροφόρητος, έστω και με καθυστέρηση, να μπορέσει να διεκδικήσει την περιουσία του. Οι κίνδυνοι, όμως, είναι πολλοί και δεν προέρχονται όλοι από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ή τα πιθανά λάθη των αρμοδίων κατά την καταγραφή.
Όπως έχει καταγγελθεί υπάρχουν εκτός από ορισμένους κακοπροαίρετους “συγγενείς” οι οποίοι κάποτε οικειοποιούνται την περιουσία του αποδήμου με το πρόσχημα της χρησικτησίας, (20 χρόνια απουσίας του ενδιαφερομένου, χρειάζεται, όμως, σύμφωνα με νέα ρύθμιση και έγγραφη προειδοποίηση από τον διεκδικούντα) ακόμη και σπείρες είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν την μακρόχρονη απουσία των ιδιοκτητών από την πατρική τους περιουσία.
Η “τεχνική” που χρησιμοποιούν οι “επιτήδειοι”, όπως αποκαλύπτουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι με τους οποίους μίλησε η ΡΗΡ, είναι η ακόλουθη: Παρακολουθούν ποιά μεγάλα τεμάχια γης δεν έχουν δηλωθεί. Αφού τα εντοπίσουν, την  τελευατία ημέρα της προθεσμίας τα δηλώνουν ως δικά τους. Περιμένου, από κει και πέρα την εξέλιξη. Εάν ο ενδιαφερόμενος εμφανισθεί καθυστερημένα, αποσύρουν την δική τους αξίωση. Εάν δεν εμφανισθεί ποτέ, τότε τα συγκεκριμένα κομμάτια γης κατοχυρώνμονται στο όνομά τους…

Το Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, η τελευταία,  σύμφωνα με τo δημοσίευμα του news.gr, βρίσκεται και αυτή σε …σαφάρι αναζήτησης αδήλωτων αυθαιρέτων ιδιωτικών δασών, εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακινήτων και ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας που ενδεχομένως δεν έχουν δηλωθεί στη Κτηματολόγιο ή στο Ε-9 ή και στα δύο και τα οποία θα “αξιοποιήσει” προκειμένου να καλύψει την τρύπα των 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την εξαίρεση της αγροτικής γης που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ). Παραθέτουμε αποσπάσματα από το δημοσίευμα: Η απόφαση της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας να αποκλείσει τα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τον ΕΦΑ δημιουργεί μια τρύπα 200 περίπου εκατ. ευρώ στα έσοδα που έχουν προγραμματισθεί να αντληθούν το 2014 από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συντάξουν έως τη Δευτέρα σενάρια για το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό.Για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να εξετασθούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει έως τη Δευτέρα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους, ενώ ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα χορηγήσει στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Συγκεκριμένα κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι όσοι το εισόδημά τους από αγροτικές εργασίες ξεπερνά του 35% του συνολικού εισοδήματος.  Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Η φορολόγηση με βάση την αντικειμενική αξία θα ισχύσει από το 2015 και μετά. Πρέπει να τονισθεί πως από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

“Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω”

Παράλληλα, η ομογενεαική εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” σε άρθρο της Σοφίας Αραβοπούλου επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν αδήλωτες στο Κτηματολόγιο περιουσίες. <Πολλοί συμπάροικοι λένε: έχω δυό χωράφια που μου άφησε ο παππούς μου στο χωριό και ένα σπίτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην Ελλάδα, έχω περιουσία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Με την κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους.

“Έχω, σημαίνει γνωρίζω που είναι το ακίνητό μου και μπορώ να κατοχυρώσω την κυριότητά του”: αυτή τη δυνατότητα δίνει το κτηματολόγιο και κυρίως για τους ομογενείς που μπορεί να έχουν εκκρεμότητες περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες.

“Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω”, είναι τα τρία στάδια στην κτηματογράφηση της Ελλάδας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, επικαρπίας, ή χρήσης, που αναγράφεται στα συμβόλαιά τους. Μια διαδικασία που άρχισε πριν από μία δεκαετία και εξελίσσεται σταδιακά ανά περιοχές μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, το 2020.
Για τον λόγο αυτό, ειδική έκκληση προς τους απόδημους Έλληνες απευθύνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης: «Θα ήθελα να καλέσω τους ομογενείς μας σε όλες τις περιοχές του κόσμου να ενδιαφερθούν για την περιουσία τους, να συμμετάσχουν στις δουλειές του κτηματολογίου- εμείς θα τους ενημερώσουμε γι αυτό- ώστε να κατοχυρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία τους».

Μέχρι αυτή τη στιγμή ενταγμένα σε διαδικασία κτηματογράφησης είναι περίπου 22 εκτ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% και αφορά σε έκταση το 1/3 της Ελλάδας.
Σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία κτηματολογίου 33 μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, και σε διαδικασία ανάρτησης 26 πρωτεύουσες και αστικά κέντρα. Το 2014 θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης σε 1300 ακόμα περιοχές. Απομένουν 16 εκτ. δικαιώματα για τα οποία σταδιακά θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων, από το 2014 μέχρι το 2017.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε δύο πράγματα» επισημαίνει η υποδιευθύντρια Νομικής Διεύθυνσης, υπεύθυνη της κτηματογράφησης, Ελεονόρα Ανδρεαδάκη, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα: «εάν είχαμε συμμετάσχει στη διαδικασία του 2008 και είχαμε υποβάλλει δηλώσεις θα πρέπει να ελέγξουμε τι έχει συμβεί με αυτές τις δηλώσεις που είχαμε υποβάλλει τότε. Εάν δεν είχαμε συμμετάσχει στις διαδικασίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή- η επαφή με την κτηματολόγιο είναι εύκολη και ηλεκτρονικά».

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr και στα αγγλικά, υπάρχει και ειδική σελίδα για τους Έλληνες Εξωτερικού που τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί βήμα-βήμα για το τι πρέπει να κάνουν, σε όλα τα στάδια τόσο για προγράμματα κτηματογράφησης που υλοποιήθηκαν την περίοδο 1995-2000 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα, όσο και για αυτά που υλοποιούνται σήμερα σε 107 περιοχές.