Ο Κυπριακός Τύπος, 30 Μαίου 2013

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Γίνεται αναφορά στην παρουσίαση των προϋπολογισμών χθες στο Υπουργικό από τον ΥΠΟΙΚ, την απόφαση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις καταγγελίες εναντίον Στάθη Κιττή και Ν. Συλικιώτη, σε σημείωμα της Κομισιόν για την μετά μνημόνιο εποχή στην Κύπρο αλλά και στο αποψινό δείπνο Αναστασιάδη-Ερογλου. Επίσης ο Τύπος προβάλλει τις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ με τις αποφάσεις για διαγραφές, την αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-Υπ. Δικαιοσύνης για το θέμα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία και τις αντιδράσεις για την πρόθεση του Δήμου Εγκωμης για περικοπές.

«Όλα στο φως για CYTA και Τουρκοκυπριακά» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι διορίζεται ερευνητική επιτροπή μετά από εισήγηση του ΥΠΕΣ για το θέμα των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων της CYTA με προτεραιότητα της επένδυση σε τουρκοκυπριακή γη στη Δρομολαξιά. Αλλού αναφέρει ότι μηδενικές θα είναι οι προσλήψεις στο Δημόσιο και ότι για με εξαίρεση τους γιατρούς, όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεωρούνται μετατάξιμοι. Επίσης η «Α» αναφέρεται στο αποψινό δείπνο των δύο ηγετών και ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τριετία Τρόικας για τα δημόσια οικονομικά» γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε χθες στο Υπουργικό ο ΥΠΟΙΚ,  οι περικοπές ξεπερνούν τα όρια της λιτότητας και ανέρχονται στο ένα δις για το 2016, για το 2014 φτάνουν τα 700 εκ ενώ το 2015 θα πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις ύψους 4% σε σχέση με το 2015. Αλλού αναφέρει ότι συστήνεται ερευνητική επιτροπή για την αγορά τ/κ γης από την CYTA στη Λάρνακα. Επίσης η «Σ» γράφει ότι μειώθηκαν κατακόρυφα οι καταθέσεις , σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Mε τίτλο στο κύριό του θέμα «7 κίνδυνοι για την οικονομία» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η Κομισιόν σε σημείωμα το οποίο ετοιμάστηκε με καθοδήγηση του εκπροσώπου της στην κυπριακή τρόικα, καταγράφει επτά σημαντικούς κινδύνους για την μνημονιακή εποχή στην οποία εισήλθε η Κύπρος. Αλλού αναφέρει ότι η ΚΕ του ΔΗΚΟ άνοιξε χθες το δρόμο των διαγραφών και ότι το πολιτικό και καταστατικό συνέδριο θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου θα γίνουν εκλογές. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι στην καρδιά της κρίσης, προσλαμβάνονται συνεργάτες για τους Υπουργούς.

«Ασύγγνωστη αμέλεια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις από τον Ιωνά Νικολάου σε σχέση με το αρχειακό υλικό που δεν διαφυλάχθηκε, όπως γράφει, για την ερευνητική επιτροπή. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρώην ΥΠΕΣ Νεοκλής Συλικιώτης κάλεσε τον Σωκράτη Χάσικο να δώσει στην δημοσιότητα το φάκελο για την αγοραπωλησία τ/κ γης στην Λάρνακα, υπό το φως και της απόφασης για σύσταση ερευνητικής επιτροπής. Αλλού η «Χ» γράφει ότι υπάρχουν πληροφορίες για Ε/κ αγνοούμενους που πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι σε τ/κ κοιμητήριο στα κατεχόμενα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Οργή συντεχνιών για περικοπές στο εργατικό κόστος» αναφέρεται στην πρόθεση του Δήμου Εγκωμης για περικοπές στις εργατοώρες των υπαλλήλων και τις αντιδράσεις των συντεχνιακών . Αλλού αναφέρει ότι  η ΕΕ σημειώνει ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν σε θεσμικές αλλαγές για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ομολόγησε ένα πρόσωπο στο Παρίσι για την επίθεση σε στρατιώτη.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)